Schadevergoeding van €1,5 miljoen
 
'Bedrijven onzorgvuldig met aandelenlease'
 
Door Kees Wessels
 
Amsterdam 30 december 2004 - Dertig gedupeerde aandelenleasebeleggers hebben de afgelopen maanden voor circa 1,5 miljoen euro aan schadevergoeding gekregen.
 
Dat zegt de Amsterdamse advocaat H.J. Bos, die namens hen procedures tegen Dexia, Aegon, Spaarselect en Levob heeft aangespannen. ,,Dertig van mijn 31 cliënten zijn door de rechter in het gelijk gesteld of hebben een schikking getroffen'', zegt Bos. ,,Ik kon een echtpaar vlak voor de kerstdagen vertellen dat de kantonrechter hun schuld van 55.000 heeft vernietigd. Ze moesten huilen van geluk.''
 
De gedupeerden stapten vanaf het midden van de jaren 90 met geleend geld in beleggingsfondsen. Velen zeggen dat ze niet doorhadden dat ze geld leenden om te beleggen. Nadat de koersen eind 2000 fors daalden, bleven tienduizenden mensen met stevige schulden zitten.
 
Kantonrechters in ondermeer Amsterdam en Utrecht oordeelden in de meeste gevallen dat de bank of verzekeraar onzorgvuldig heeft gehandeld. De beleggers was onvoldoende voor gehouden dat zij hun geld belegden en dat er een schuld kon overblijven. Sommigen hadden niet eens een brochure gekregen van het product waarin ze investeerden. Ook ontbrak bij het contract dat gehuwden waren aangegaan een handtekening van één van de partners. Die partner kan het contract dan laten vernietigen.,,In enkele gevallen heeft de rechter bepaald dat het contract met de verzekeraar geheel wordt vernietigd'', zegt advocaat Bos. ,,De gedupeerde is niet alleen van zijn schuld af maar krijgt zijn inleg vermeerderd met rente terug.'' De 'winnaars' draaien wel zelf op voor hun advocaatkosten.
 
Alle beleggers hebben binnen 14 dagen na de uitspraak hun geld gekregen. De banken en verzekeraars kunnen nog wel in beroep gaan tegen de uitspraken van de kantonrechters. De meeste zaken (19) waren aangespannen tegen Dexia. Sommige uitspraken zijn al voorgelegd aan het Gerechtshof. Of banken en verzekeraars nog meer zaken voor het Hof zullen brengen, zal sterk afhangen van de eerste oordelen van het gerechtshof.
 
Extra hypotheek
Na een wervend telefoontje, bezoekt in 1998 een tussenpersoon een echtpaar in Reeuwijk. Hij is vrachtwagenchauffeur en zijn partner huisvrouw. Hun inkomen bedraagt 1250 euro netto per maand, zo blijkt uit de processtukken. Dat laat weinig financiële ruimte voor beleggingen. De tussenpersoon adviseert het echtpaar daarom een tweede hypotheek op hun huis, dat in waarde is gestegen, te nemen. In de brochures van de beleggingsproducten staan prachtige voorbeelden van enorme winsten.
Verliesscenario's zijn achterwege gelaten. Ook staat nergens dat een schuld kan overblijven. Het echtpaar neemt de extra hypotheek en maakt 44.000 euro over voor het product van Dexia. Uiteindelijk zit het echtpaar met een schuld van 55.000 euro. De rechter oordeelt echter dat Dexia onzorgvuldig is geweest. Het bedrijf is aan de slag gegaan zonder dat het zich op de hoogte had gesteld van de financiële positie van het paar . De schuld wordt kwijt gescholden.
 
Copyright (C) Algemeen Dagblad