Drama’s aandelenlease onthutsen nuchtere advocaat

De aandelenlease heeft veel Nederlanders in de ellende gestort. De Heerenveense advocaat Harm Jan tulp neemt het voor de gedupeerden op. Wie zijn vermogen terug wil hebben, moet rekenen op wel vier, vijf jaar juridische strijdt.

Door Chiel Evers

Heerenveen - De vrouw had een aardig erfenisje van haar moeder gekregen, een dikke 8100 euro. Dat geld had ze heel profijtelijk opzijgezet via aandelenlease. Dacht ze. Haar man zou iets eerder kunnen stoppen met werken. Nu kijkt ze echter tegen een schuld aan van 27000 euro. Om die af te lossen moet haar man juist langer doorwerken. Het financiële drama heeft bijna tot een echtscheiding geleid.

Als ik zulke verhalen hoor, word ik ontzettend boos, zegt de doorgaans nuchtere advocaat Harm Jan Tulp En hij kent er veel. Als specialist in bank en effectenrecht bij het advocatenkantoor Dommerholt en van Dijk in Heerenveen heeft hij tachtig verglijkbare Dossiers van mensen die gedupeerd zij door aandelenlease-constructies. ALLEMAAL KLANTEN VAN DEXIA, VOORHEEN BANK LABOUCHERE.

Het is een sneeuwbal. Elke week komen er vijf of zes nieuwe clienten bij. Dat zijn soms mensen die met een wao of een bijstanduitkering rond moeten komen. Het gaat niet altijd om grote bedragen, maar ze raken begrijpelijk in de stress omdat ze niet weten hoe ze die paar duizend euro moeten betalen.Mensen grijpen naar de antidepressiva en lopen bij psychiaters.

DEXIA drijft een heleboel mensen in de armen van de advocatuur. Zegt Tulp. DE bank heeft een oproep van minister Gerrit Zalm in de wind geslagen, om de vordering van de schuldaflossingen op te schorten in afwachting van de uitspraak van een geschillencommisie. Honderen mensen zijn voor de rechter gedaagd en hebben dus een advocaat nodig.

Daarnaast is er een groep mensen die zich hebben aangesloten bij de belangengroepen als Leaseverlies die een collectieve schadevergoedingsregeling nastreven.
Wie het allemaal het te lang vindt duren, stapt ook naar een advocaat.
Maar de juridische weg is lang.Tulp:ik zeg tegen alle cliënten:reken er maar op dat we nog lang aan elkaar vast zitten. Het algemene verhaal van de aandelenlease is al vaak vertelt. Aanbieders van deze beleggingsprodukten spiegelden potentiele klanten torenhoge rendementen voor. Maar ze verzwegen, of maakten onvoldoende duidelijk dat een forse lening onderdeel uitmaakte van de constructie.Bij dalende beurskoersen verdampten niet alleen het beloofde profijt en het ingelegde geld, maar bleven de klanten ook nog eens met een af te lossen lening zitten, de zogenaamde restschuld. Een commisie onder leiding van oudombudsman Marten Oosting zoekt een oplossing. Beurswaakhond AFM heeft de verkoopmethoden van sommige aanbieders in een rapport al misleidend genoemd.

Met kleine bedragen kunt u meedraaien in de wereld van het grote geld,  zo luide een van de slogans. Daarmee zijn mensen over de streep getrokken die normaal hun spaargeld op een bankrekening zetten. Ze waren zich er niet van bewust dat ze in feite een lening aan gingen.Juist omdat ze mikten op mensen zonder financiële ervaring had de voorlichting over risico’s veel duidelijker moeten zijn, vindt Tulp. Als de vraag wordt gesteld: bent u bereid de inleg kwijt te raken? had 90 procent van de mensen het nooit gedaan, stelt hij.

De gebrekkige informatie is het speerpunt in de verweren die Tulp namens zijn cliënten tegen Dexia voert. De bank heeft de mensen op een dwaalspoor gebracht en daarom zijn de overeenkomsten vernietigbaar. Als de rechter die redenering volgt, zijn de benadeelden van hun restschuld verlost en hebben ze recht op terugbetaling van hun eerder aan de bank betaalde bedragen.

Tulp denkt dat het wel vier of vijf jaar zal duren eer de Hoge Raad uiteindelijk het definitieve oordeel zal uitspreken. Maar ik heb vertrouwen in de goede afloop. Als beleggers in het gelijk worden gesteld, zal dat Dexia miljarden euro’s gaan kosten.

GEDUPEERDEN DOEN ER VOLGENS TULP NU NIET VERSTANDIG AAN, GEHOOR TE GEVEN AAN DE BETALIGINGSAANMANINGEN VAN DEXIA, OOK NIET ONDER PROTEST.EN HET IS VOLGENS DE JURIST AL HELEMAAL NIET SLIM OM IN TE STEMMEN MET EEN AANBOD VAN DE BANK OM DE SCHULD IN EEN AANTAL JAREN AF TE KOPEN. WIE DAT DOET,MOET SCHRIFTELIJK BELOVEN DAT HIJ AFZIET VAN JURIDISCHE ACTIES. VOLGENS DEXIA HEEFT DE HELFT VAN DE 200.000 BETROKKEN KLANTEN DAT INMIDDELS GEDAAN.

Ze doen zichzelf te kort, denkt Tulp. Want in de eerste vonnissen en tussenvonnisen bij verschillende rechters, staan de beleggers voor op punten. Een rechter veroordeelde de bank wegens te kortschietende voorlichting.  Een andere rechter bestempelde de aandelenlease als een vorm van huurkoop, waardoor het contract door een echtgenoot die niet mee heeft getekend kan worden ontbonden. Genoeg hoopvolle aanknopingspunten voor de dikke verweerschriften die Tulp namens zijn tientallen cliënten bij de rechtbanken indient.

Leeuwarder Courant 31-01-2004

Copyright © Leeuwarder Courant