Weer een boete voor Afab

Weer een boete voor Afab

Berichtdoor Piet » vr 5 feb 2010 12:56

Weer een boete voor Afab

Van een onzer verslaggeefsters

AMSTERDAM – De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft wederom een boete opgelegd aan kredietverlener Afab. Ditmaal gaat het om een bedrag van E 6000 voor Afab Geldservice vanwege verkeerde advisering bij de verkoop van kredietbeschermers. Vorig jaar legde de AFM ook al vier boetes op aan de financieel dienstverlener uit Amersfoort. En het einde aan de boeteregen lijkt nog niet in zicht: er lopen nog zes onderzoeken naar mogelijke misstanden.
AFM heeft tussen januari en mei vorig jaar onderzoek gedaan naar verkooppraktijken bij Afab Geldservice en nam daarbij negentien klantendossiers onder de loep. In alle gevallen werd bij het afsluiten van een koopsompolis een kredietbeschermingsverzekering geadviseerd. Een dergelijke verzekering moet een klant beschermen tegen inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid, overlijden en werkloosheid. Er bleek echter onvoldoende informatie ingewonnen te zijn over de financiële positie, het doel, de risicobereidheid en kennis en ervaring van de consument.
Volgens de toezichthouder is het voor het eerst dat een boete voor advies over dit soort verzekeringen wordt opgelegd. Deze staan pas sinds juli 2008 onder AFM-toezicht.
Afab Geldservice handelde door de verkeerde advisering in strijd met de Wet financieel toezicht (Wft). Deze wet verplicht financiële dienstverleners om aan consumenten passende adviezen te geven.
In totaal lopen er nu nog zes AFM-onderzoeken naar gedragingen van Afab. Het gaat om de klachtenregeling bij Geldservice en O&B Finance, de vakbekwaamheid bij AfabGeldservice, colportage bij O&B Finance, reclame-uitingen bij Afab Geldservice en advisering bij Uveco over hypothecair krediet en beleggingsverzekeringen. Ook is er een onderzoek gaande naar de betrouwbaarheid en integere bedrijfsvoering bij Afab Financiële Diensten.
Afab heeft zelf al aangegeven nog een aantal boetes te verwachten. „Naar verwachting zal in de loop van dit jaar nog wel een aantal boetes worden opgelegd naar aanleiding van deze onderzoeken”, aldus een woordvoerder van Afab.

De toezichthouder heeft de financieel dienstverlener uit Amersfoort en zijn werkmaatschappijen al vanaf begin 2008 op de korrel. Eerder zijn al boetes opgelegd naar aanleiding van gebreken in de advisering bij beleggingsverzekeringen bij O&B Finance (E 6000) en de kredietacceptatiecriteria, het (onvoldoende) inwinnen van informatie en overkreditering bij de Hollandsche Disconto Voorschotbank (E 26.000).
De Vereniging Consument & Geldzaken heeft al aangekondigd een massaclaim te zullen neerleggen bij Afab vanwege verboden koppelverkoop bij het afsluiten van allerlei leningen. Zo hebben klanten op grote schaal naast leningen ook allerlei verzekeringen, zoals kredietbeschermers, in hun maag gesplitst gekregen.
De organisatie opende begin januari een meldpunt, waar zich inmiddels al 200 mensen hebben aangemeld. Voorzitter Anton Weenink van Vereniging Consument & Geldzaken denkt een harde zaak te hebben tegen de onderneming. „Juridisch gezien staan we ijzersterk met een claim. De wet is helder: koppelverkoop is verboden. Dit is ook nog eens verkondigd door minister Hoogervorst van Financiën in 2007 en door de AFM in 2009. Dit betekent dat contracten nietig verklaard kunnen worden en volledig teruggedraaid kunnen worden.”
Niet alleen tegen Afab, maar ook tegen DSB Bank en Gelink wil de belangenorganisatie een procedure aanspannen.

© 1996-2010 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Re: Weer een boete voor Afab

Berichtdoor Piet » ma 27 mei 2013 8:51

AFAB smeert overbodige verzekeringen aan

De Gelderlander 25 mei 2013

DEN HAAG

De geschillencommissie van financieel klachteninstituut Kifid heeft in twee zaken vastgesteld dat door AFAB overlijdensrisico verzekeringen zijn geadviseerd om de daaraan verbonden provisies op te strijken. De kredietverlener moet de betaalde provisies vergoeden, zo stelt Kifid.
In beide gevallen was bij het krediet geadviseerd een overlijdensrisicoverzekering tegen koopsom af te sluiten.
Deze werd uit het verstrekte krediet betaald met als gevolg een hogere kredietsom. In een van die twee zaken bleek dat de kredietverlener liefst 50 procent van de koopsom als provisie incasseerde.

Copyright © 2013 Wegener Media
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26


Keer terug naar Overige aanbieders

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 10 gasten

cron