Budgetbeheer neemt enorme vlucht

Budgetbeheer neemt enorme vlucht

Berichtdoor Piet » za 13 maart 2010 14:14

Budgetbeheer neemt enorme vlucht

Nog niet zo heel lang geleden hadden alleen geestelijk gehandicapten, weeskinderen en andere wilsonbekwame mensen een gemachtigde die hun financiën voor hen beheerde. Tegenwoordig moeten ook steeds meer gewone Nederlanders er een beroep op doen.


Behoefte aan financiële navigatie

De weg kwijt in complexe geldwereld


De Telegraaf 13 maart 2010

door EDWIN VAN DER SCHOOT
In de schuldhulpverlening zijn er, zoals we onlangs meldden, twee wegen: via de rechter en via de gemeente. Vaak gaat schuldhulp in een van deze vormen gepaard met een door de rechter benoemde curator of bewindvoerder die de geldzaken overneemt.
Naast deze klassieke methoden is er nog een mildere vorm van hulp voor mensen met geldproblemen die een steeds grotere vlucht neemt: budgetbeheer. Budgetbeheer is niet bedoeld om u schuldenvrij te maken, maar wel om te voorkomen dat u nieuwe schulden opbouwt. Voor de één kan het betekenen dat hij na verloop van tijd zelf heeft geleerd hoe met geld om te gaan, voor de ander betekent het een leven lang afhankelijk zijn van hulp, om erger te voorkomen. De ervaringen zijn wisselend.
Bij budgetbeheer wordt louter het inkomen van iemand door een onafhankelijke derde beheerd, meestal op een aparte rekening. De beheerder zorgt voor de betaling van vaste lasten en, afhankelijk van de zwaarte van het budgetbeheer, binnenkomende rekeningen. Dit wordt vastgelegd in een budgetplan. De cliënt krijgt een tevoren vastgesteld bedrag per week of per maand als huishoudgeld. Budgetbeheer moet voorkomen dat er schulden ontstaan of dat eventuele schulden oplopen.
De kosten voor budgetbeheer bedragen €45 tot €80 per maand. Deze kosten kunnen in sommige gevallen worden vergoed door de gemeente via een bijzondere bijstand. Mensen met een bijstandsuitkering of een inkomen op bijstandsniveau (tot 130%, soms slechts tot 100%) kunnen een aanvraag daarvoor indienen. In de praktijk doet hun beheerder dat.
„Mensen die budgetbeheer krijgen, ontvangen die hulp vaak structureel”, zegt AnneMieke de Peuter, directeur van twee organisaties op het gebied van schuldhulpverlening en budgetbeheer. „Budgetbeheer vormt voor hen vaak een aanvulling op schuldhulp: enerzijds komen ze van hun schulden af, anderzijds worden ze behoed voor het maken van nieuwe schulden.”
Budgetbeheer neemt de laatste tijd een enorme vlucht. Volgens deskundige dr. Nadja Jungmann komt dat door de grote hoeveelheid draaideurgevallen: mensen die niet één keer, maar meermalen bij de schuldhulp terechtkomen en dus echt niet zelf voor hun zaakjes kunnen zorgen.

Nibud
Ook een autoriteit als het Nibud heeft onlangs herhaaldelijk aangegeven dat een steeds grotere groep, met name jonge mensen, niet heeft geleerd hoe ze met geld moet omgaan. Deze mensen eindigen in een vorm van budgetbeheer of bewindvoering, die vroeger alleen voorbehouden leek aan wilsonbekwame mensen.
Volgens Jungmann niet per se een droevig verhaal, maar meer een aanpak die getuigt van een realistische kijk op de schuldenproblematiek. „Deze mensen voor lange tijd helpen, is voor de maatschappij veel goedkoper dan ze telkens maar weer de schuldhulp in te sturen, wanneer ze er voor de zoveelste keer een potje van hebben gemaakt.”

Budgetbeheer is minder ingrijpend dan bewindvoering of curatele (zie kaders). Zo kan de budgetbeheerder bijvoorbeeld niet voor u beslissen of u uw auto moet verkopen. Ook kunt u zelf beslissen wanneer u ermee wilt ophouden.

Ervaringen
Navraag onder lezers, bij gemeenten en op internetfora levert zowel lovende als gefrustreerde reacties op over budgetbeheer, alsook over de andere vormen van financiële hulpverlening waar de rechter wél aan te pas komt. Mensen met soms wel drie verschillende bewindvoerders in één jaar, die elkaars dossiers niet goed overnemen, gerommel met toeslagen en uitkeringen, slechte tekst en uitleg en zelfs een uithuiszetting omdat een bewindvoerder de huur niet tijdig overmaakte, kwamen de redactie ter ore.
De Peuter: „Niemand geeft graag zijn onafhankelijkheid op, zeker niet over de bankrekening. Dat kan gepaard gaan met spanningen tussen cliënt en hulpverlener. Maar het aantal klachten valt volgens ons reuze mee, en klachten worden in principe altijd serieus genomen.”
De achilleshiel van de sector lijkt te zijn dat iedereen een bordje in zijn tuin kan zetten en zich bewindvoerder of budgetbeheerder kan noemen. Er is geen opleiding verplicht, en nog geen wettelijke vereiste, hoewel wel in de pijplijn. Gemeenten in delen van het land klagen over te weinig bekwame vakmensen, bij grote instanties is het verloop onder het personeel soms hoog.
Vandaar dat u er goed aan doet altijd alleen met instellingen in zee te gaan waarnaar uw gemeente u doorverwijst. Bij bewindvoering of curatele in opdracht van de gemeente blijft die instantie immers verantwoordelijk. Mocht de bewindvoerder fouten maken en u bijvoorbeeld door huurachterstand uw huis uit worden gezet, dan is de gemeente aansprakelijk te stellen.
Bij budgetbeheer gaat dit niet. „Indien u een klacht heeft, neem dan contact op met de leidinggevende of de directie van de betreffende instantie. Wanneer dit niet helpt, kunt u een klacht indienen bij een branchevereniging. Let er daarom op dat uw budgetbeheerder lid is van een branchevereniging. Dit kunt u terugvinden via de website van de NVVK of BPBI of via navraag bij de gemeente”, zegt De Peuter.
Instanties voor budgetbeheer kunnen het beste gevonden worden door navraag bij de gemeente.

© 1996-2010 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Keer terug naar Algemene info

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron