Claimstichtingen krijgen gedragscode

Claimstichtingen krijgen gedragscode

Berichtdoor Piet » za 20 maart 2010 12:18

Claimstichtingen krijgen gedragscode

19 maart 2010, 7:15 uur | FD.nl
Door: Vasco van der Boon

Voor belangenorganisaties die collectieve schade claimen is gisteren voor het eerst een concept-gedragscode gelanceerd.

Vertegenwoordigers van zeer uiteenlopende geledingen verwelkomden dit initiatief onmiddellijk tijdens een werkconferentie in het gebouw van de Raad voor de Rechtspraak.

Lemstra

De code is een initiatief van de advocaat Jurjen Lemstra en de communicatieadviseur Rob Okhuijsen van de stichting Verliespolis. Volgens de door hen voorgestelde 'claimcode' is een belangenorganisatie die massaschade claimt, verplicht een meerhoofdig bestuur te hebben. Ook zou er een onafhankelijke meerhoofdige raad van toezicht moeten zijn die het bestuur controleert.

De concept-claimcode verplicht tot een toets van de boekhouding door een externe accountant. En de claimorganisatie moet contact met haar achterban onderhouden, op zijn minst via een website.

Consumentenbond

Onder anderen directeur Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters en Consumentenbond-directeur Bart Combée scharen zich achter het initiatief voor een gedragscode van claimorganisaties. Vooraanstaande curatoren als Rutger Schimmelpenninck en Willem Jan van Andel (Landis) staan positief tegenover een claimcode. Vertegenwoordigers van de financiële sector zoals Dexia-directeur Ben Knüppe en Aegon-directeur Jan Driessen juichen het voorstel voor een code toe.

Zelfs een concurrent van de initiatiefnemers in de claimindustrie, voorzitter Jeroen Wendelgelst van de stichting Woekerpolisclaim, stelt naar aanleiding van de claimcode dat er 'zo snel mogelijk regels moeten komen'. Maar hij legt het accent vooral op openheid over de financiën van de claimstichtingen.

Radar

Presentatrice Antoinette Hertsenberg van het tv-programma Tros Radar, dat aandacht besteedt aan onvrede onder consumenten zegt: 'Na de burgeroorlog (van claimstichtingen) rond DSB is het duidelijk dat er wat moet gebeuren.' Gedupeerden moeten toegang houden tot de rechtszaal en de media, 'maar niet iedere idioot met een massaclaim verdient aandacht', zegt Hertsenberg.

Van wetenschappelijke zijde betoogt prof. Willem van Boom dat mede vanwege de 'toenemende competitie van claimstichtingen' de behoefte toeneemt aan het stellen van kwaliteitseisen aan die stichtingen. Hij wijst erop dat de stichtingsvorm juridisch de meest zwakke organisatievorm is. Het belang van kwaliteitseisen aan claimorganisaties neemt volgens de hoogleraar ook toe doordat de ruimte voor succesvolle massaclaims de afgelopen tien jaar duidelijk is toegenomen. Het is een miljardenindustrie geworden.

Leaseverlies

Lemstra en Okhuijsen presenteerden gisteren een onderzoek onder 17 claimstichtingen, waaronder hun eigen Leaseverlies. Geen enkele voldoet aan de voorgestelde code. Slechts twee hebben intern toezicht. Twee hebben verplichte accountantscontrole.

Copyright (c) 2010 Het Financieele Dagblad
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Berichtdoor Piet » di 28 sep 2010 14:16

Eigen toko Criticasters vermoeden belangverstrengeling

Class Action Hero Jurjen Lemstra

Door: Eric Smit / Follow The Money
Gepubliceerd: gisteren 23:03

Hij was de laatste twaalf jaar zeer succesvol. Jurjen Lemstra deed enkele van de grootste massaclaims in Nederland. Nu begint hij voor zichzelf. Aan zijn motieven wordt her en der echter getwijfeld.

Succesadvocaat Jurjen Lemstra begint voor zichzelf. De advocaat die in Nederland bekend werd door grote collectieve procedures tegen bedrijven als Ahold, Aegon, World Online, Unilever en Shell, begint een eigen kantoor in Amsterdam, zo onthulde eerder deze maand Het Financieele Dagblad. Het kantoor gaat Lemstra Van der Korst heten. Lemstra’s zakenpartner Pieter van der Korst is afkomstig van advocatenkantoor Houthoff Buruma. Van der Korst maakte vooral naam door namens de Stichting Democratie en Media het voormalige bestuur van uitgever PCM voor wanbeleid veroordeeld te krijgen. Een belangrijk deel van de activiteiten van het kantoor zal volgens Van der Korst, vanzelfsprekend, op de massaclaims gericht zijn.

Jurjen Lemstra kondigde zijn vertrek bij het deftige Haagse kantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn eind vorig jaar aan. Zijn vertrek betekent een aanzienlijk verlies voor het kantoor. Lemstra was de laatste twaalf jaar zeer succesvol. Hij vertegenwoordigde veelvuldig de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en deed enkele van de grootste massaclaims in Nederland. Met name de gewonnen zaken tegen Dexia, Ahold en World Online en de banken Goldman Sachs en ABN Amro (RBS) leverden hem veel publiciteit en erkenning op. En miljarden euro’s aan schadevergoedingen voor gedupeerden. ‘Ik geloof niet dat ik de laatste jaren veel zaken heb verprutst’, zei hij tegen het advocatenvakblad Mr.

Wildgroei
Van dat laatste is overigens niet iedereen overtuigd. Met name de zaak namens de stichting Verliespolis tegen de grote woekerpolisleveranciers als Aegon en Nationale Nederlanden is volgens velen voor veel te lage bedragen geschikt.

In dezelfde periode dat Lemstra vorig jaar zijn vertrek bij Pels Rijcken intern aankondigde, trad hij opvallend in de publiciteit met een oproep tot een keurmerk voor ‘leedstichtingen’. De advocaat maakte zich ernstig zorgen over de wildgroei aan stichtingen die de laatste jaren rond bedrijfsschandalen waren ontstaan. De vele stichtingen vergroten volgens de advocaat de kans dat gedupeerden worden teleurgesteld. ‘Daardoor kan het beeld ontstaan dat claimstichtingen alleen maar het geld uit de zakken van mensen willen kloppen’, zei Lemstra tegen de Telegraaf.

Het werd volgens Lemstra tijd voor een ‘zelfregulerende claimcode’. De eerste opzet zag in maart van dit jaar het licht. Enkele maanden later werd de Claimcode Commissie opgericht. De advocaat gaf eerder in het interview met vakblad Mr. aan dat ‘oprecht belangen behartigen’ het enige is dat hij wil. Enkele van zijn criticasters denken juist dat hij vooral zijn eigen belangen op het oog heeft. Pieter Lakeman van stichting Hypo-theekleed is er daar een van.

‘Hij heeft de code naar zijn eigen praktijk ontworpen en is daar met de Claimcode Commissie zeer actief voor aan het lobbyen bij instanties als de AFM en het ministerie van Financiën’, zegt Lakeman. Het is volgens de aloude ‘bedrijfshorzel’ merkwaardig te noemen dat de claimcode niet voorziet in een openbaar jaarverslag waarin bijvoorbeeld de beloning voor de advocaten zichtbaar is gemaakt. Iets dat volgens hem essentieel is voor de transparantie. Lakeman: ‘Lemstra is een strateeg die de lange termijn goed in de gaten heeft. Hij is in feite een concurrent van me en ik zie zijn pogingen om een claimcode op te stellen als een poging om het speelveld voor zich in te nemen.’

Arco Krijgsman is directeur van het bedrijf Finvestor dat geld verdient aan het schadeherstel voor beleggers. Net als advocaat Lemstra doet Krijgsman het omdat hij er geld verdient. De door Lemstra geïnitieerde claimcode voorziet niet in bedrijven als Finvestor. Een klein detail. Hoewel Krijgsman een claimcode en daarmee het indammen van cowboyinstellingen zeker niet afwijst, is hij kritisch over de opzet van Lemstra.‘Door de huidige opzet wordt het vrijwel ondoenlijk om een nieuwe claimstichting op te richten. Daarmee wordt een democratisch recht van gedupeerden om zeep geholpen.’

Huisadvocaat
Het gevolg van de verhoogde drempel is dat benadeelde beleggers zich noodgedwongen moeten wenden tot de bestaande stichtingen waarvan eenvoudig aantoonbaar is dat Lemstra er in veel gevallen de huisadvocaat is. Volgens Piet Koremans van stichting Platform Aandelenlease is het zonneklaar dat Lemstra de Claimcode ‘naar zichzelf heeft toegeschreven’. ‘De claimbusiness is een werkterrein waaraan vooral advocaten als Lemstra veel geld kunnen verdienen. Hoewel hij in het verleden voor gedupeerden van bijvoorbeeld woekerpolissen verschrikkelijk magere regelingen heeft bedongen, geldt hij als de grote specialist die stelselmatig door enkele bestaande stichtingen wordt ingeschakeld. In mijn ogen is het simpel: de Claimcode moet de weg vrijmaken voor zijn nieuwe kantoor.’

Lemstra zelf zegt dat hij van het begin af aan duidelijk heeft gemaakt dat hij een belanghebbende is. ‘De kritiek is voorstelbaar, maar het gaat mij er juist om de markt te professionaliseren, niet om andere partijen buiten te sluiten. Dat gaat ook niet gebeuren. De Claimcode zal genoeg ruimte bieden voor kleinere stichtingen.’

Copyright (C) DePers

Bron:
http://www.depers.nl/economie/512468/Cl ... mstra.html
Piet
 
Berichten: 1901
Geregistreerd: zo 28 aug 2005 0:26

Re: Claimstichtingen krijgen gedragscode

Berichtdoor ElBe » zo 20 apr 2014 17:41

Op zaterdag 3 mei a.s. houdt de vereniging Payback een Algemene Leden Vergadering in restaurant “Oud Leusden” te Leusden.
Wellicht kan daar opheldering worden gegeven over de inhoud welke hier is beschreven.
Lees en verwonder u.
Het is beter om een kaars te ontsteken dan te klagen over de duisternis
ElBe
 
Berichten: 76
Geregistreerd: ma 19 sep 2005 23:51


Keer terug naar Algemene info

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten

cron