PvdA wil ingreep in beleggingspolis
 
VAN ONZE REDACTEUREN
 
AMSTERDAM - De Tweede-Kamerfractie van de PvdA vraagt aanstaande dinsdag een debat aan met minister Zalm van Financiën over de hoge kosten van beleggingspolissen. 'De overheid moet nu in actie komen', zegt kamerlid Staf Depla.
 
Aanleiding is de publicatie gisteren in deze krant waarin het Verbond van Verzekeraars voorrekent dat gemiddeld 40% van de inleg in beleggingshypotheken niet wordt belegd, maar opgaat aan kosten en verzekeringen.
 
Depla is geschrokken van de hoge kosten van beleggingshypotheken. 'Dit soort percentages heb ik nooit in mijn mond durven nemen.' De PvdA vraagt om stappen van de overheid om te voorkomen dat klanten van verzekeraars ieder apart mogelijk onredelijk hoge of verborgen kosten van hun polissen moeten aanvechten. Depla denkt dat overheidsingrijpen ook in het belang van verzekeraars is. 'Er moet snel duidelijkheid komen over deze zaak. Voor de klanten, maar ook om te voorkomen dat de goede verzekeraars niet onder de slechte hoeven te lijden.'
 
Depla diende eerder al samen met de VVD een initiatiefwetsvoorstel in om hypotheeksparen op een geblokkeerde bankrekening dezelfde fiscale voordelen te geven als beleggingshypotheken.
 
Directeur Niels Mourits van de NVA, de organisatie voor tussenpersonen, heeft 'geen oordeel' over de gemiddelde inhouding van 40%. 'Als de klant maar weet wat hij daarvoor krijgt.' Mourits wijst erop dat die 40% voor bijna de helft onder meer bestaat uit premies voor overlijdensrisico- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Ook gaat geld naar tussenpersonen. Mourits is tegen overheidsingrijpen: 'De commissie-De Ruiter komt naar verwachting met vergaande voorstellen voor transparantie. Dat bevordert de marktwerking in de sector. Dan moet je de overheid de marktwerking niet aan de andere kant laten verstoren.'
 
Vereniging Eigen Huis schrikt van premie
 
Woordvoerder Hans de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH) noemt de 40% die niet wordt belegd 'iets om van te schrikken'. Hij wijst erop dat het getal sterk overeenkomt met de uitkomst van eigen onderzoek van de VEH. Volgens die studie gaat er bij een rekenrendement van 4% gemiddeld 3,2% op aan kosten voor de verzekeraar en blijft voor de klant daadwerkelijk 0,8% over. Dat correspondeert met de 40% van de inleg die naar de verzekeraar gaat, meent de VEH-woordvoerder.
 
Verzekeraar Aegon heeft het gevoel dat de kostenpercentages van de VvV 'aan de hoge kant zitten' en dat 'alle kosten maximaal genomen zijn'. De verzekeraar zegt slechts enkele tienduizenden beleggingshypotheken te hebben verkocht. 'In andere beleggingspolissen hebben we natuurlijk een vrij aardige omvang. Maar veel producten hebben een inleg die gegarandeerd is, ook als het beleggingsklimaat tegenzit.'
 
Verzekeraars Delta Lloyd en Nationale Nederlanden wagen zich niet aan een kwalificatie van de gemiddelde kosten die door hun branchekoepel is berekend. Roderik van Montfrans, directeur Individueel Leven van ING -dochter Nationale Nederlanden noemt het opvallend dat in de berichtgeving rondom beleggingspolissen niets staat over de kosten die alternatieve aanbieders rekenen voor hun diensten, zoals banken. 'Als mensen euro 1000 op een spaarrekening zetten die na dertig jaar euro 1500 is, denkt geen mens: daar heeft de bank euro 500 rentemarge op verdiend. Maar omdat verzekeraars premie inhouden op de inleg zet hen dat op een nadeel ten opzichte van banken.' Nationale Nederlanden heeft volgens de directeur minder dan 5% marktaandeel in dit productsegment.
 
Een woordvoerder van Delta Lloyd wijst erop dat 'het grootste deel van de inhoudingen premie is voor de garantie dat de klant een uitkering krijgt bij overlijden, al gebeurt dat een dag na het afsluiten van de polis. Misschien is het achteraf gezien niet handig gepresenteerd door verzekeraars, maar het is gewoon een goed beschermingsproduct.'
 
De Haagse advocaat Vincent Kortenbach noemt de 40% inhoudingen 'onredelijk veel'. Hij bereidt een dagvaarding voor namens circa 300 Fortis -klanten die meedoen aan het zogeheten ABC-spaarplan. 'Een soort beleggingspool met overlijdensrisicoverzekering', in de woorden van Kortenbach.
 
De kosten uitgesplitst
 
Van elke euro beleggingshypotheek beleggen verzekeraars gemiddeld 60 cent
 
15 à 20 procent is premie voor overlijdensrisicoverzekering
 
De rest gaat op aan provisies voor tussenpersonen en banken en aan administratiekosten
 
De sector juicht meer transparantie toe
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad