Eis dubbele handtekening in hoger beroep overeind
Van een onzer redacteuren
 
De Telegraaf 2 februari 2004
 
DEN BOSCH, woensdag
       Een aandelenleasecontract is voor gehuwden en degenen met een geregistreerd partnerschap pas geldig als beide partners hebben ondertekend. Dat heeft het gerechthof in Den Bosch gisteren in hoger beroep bepaald. Het gaat om een rechtszaak die drie gedupeerden in een aandelenleasezaak hebben aangespannen tegen Dexia Bank Nederland. De beleggers hadden geld gestoken in de zogenoemde Winstverdriedubbelaar, Dexia’s meestverkochte beleggingsproduct met geleend geld.
 
        Volgens het Bossche gerechtshof is aandelenlease een vorm van huurkoop. En onder dat soort contracten moeten twee handtekeningen staan, om te voorkomen dat een huishouden de dupe wordt van de financiële strapatsen van een persoon. Ontbreekt de tweede handtekening (wat bij veel contracten het geval is), dan kunnen de gedupeerden het contract onverbindend laten verklaren. Maar voor het zo ver is zal eerst de Hoge Raad nog een uitspraak in die richting moeten doen. En dat kan nog wel enige tijd duren.
       De uitspraak van de rechters van het gerechtshof in Den Bosch is de eerste uitspraak in hoger beroep over de vraag of aandelenlease een vorm van huurkoop is. Diverse (lagere) rechtbanken in Nederland kwamen de afgelopen maanden met tegenstrijdige vonnissen in deze kwestie. Afgelopen zomer oordeelde de kantonrechter in Amsterdam in het voordeel van een grote groep ontevreden beleggers, verenigd in de stichting Eegalease (16.500 leden) . Dexia ging daartegen in beroep. Naar verwachting doet het gerechtshof in Amsterdam in april uitspraak.
       Als de uitspraak overeind blijft, kunnen de andere Dexia-klanten (ruim 100.000) plus alle beleggers die bij een andere partij een aandelenleasecontract hebben lopen via hun partner de inleg terugkrijgen. Het gaat om contracten die tussen januari 2000 en mei 2002 zijn opgesteld. De partner kan de overeenkomst tot drie jaar na de ’ontdekking’ ervan laten vernietigen.
 

• Felle protesten volgden van gedupeerde beleggers na het bekend worden dat zij een forse schuld bij Dexia hadden opgebouwd.
FOTO: WF
 
De conclusie van het hof in Den Bosch betekent een opsteker voor beleggers in aandelenlease. Veel consumenten hebben aan hun belegging met geleend geld een schuld overgehouden. Woordvoerder Piet Koremans van de belangenclub Platform Aandelenlease reageerde opgetogen op de uitspraak. „Dit gaat de goede kant op voor een heel grote groep beleggers.”
       Koremans spreekt van een dubbele klap voor Dexia in korte tijd, omdat de van oorsprong Belgische bank vorig week ook al een beroepszaak bij het klachteninstituut van de effectenhandel DSI verloor. Bijna een jaar geleden stelde de klachtencommissie dat Dexia niet goed heeft gekeken of klanten wel de financiele risico’s van beleggingen met geleend geld konden dragen. De bank besloot deze uitspraak aan te vechten, maar is nu in het ongelijk gesteld.
       Een woordvoerder zegt dat Dexia „niet blij is” met de uitspraak. „Maar we hebben eerder al gezegd dat het eindoordeel in deze zaak aan de Hoge Raad is. Daar blijven we bij en daar wachten we dus op.”
 
Copyright De Telegraaf