'Bonte hond' Gelink Advies failliet
 
DIRECTIE: WE ZIJN FINAAL LEEGGEROOFD
 
 door BART MOS
 
ENSCHEDE - Het doek is definitief gevallen voor de ooit zo succesvolle financiele dienstverlener Gelink Advies Groep. Na jaren die zich kenmerkten door ruzies met toezichthouder AFM, Consumentenbond en niet in de laatste plaats tussen het management onderling, heeft directeur-eigenaar Douchka Petzoldt gisteren het faillissement van het bedrijf aangevraagd. "De onderneming is volledig leeggeroofd. Eerst door mijn ex-man Gerrit Gelink en vervolgens door het management en enkele andere werknemers", aldus Petzoldt.
        Jarenlang was Gelink in ons land de enige serieuze concurrent van Dirk Scheringa, en diens financiële imperium DSB. Vanuit thuisbasis Enschede verkocht oprichter Gerrit Gelink, exvleeshandelaar, vele tienduizenden hypotheken, leningen en andere financiële producten aan een snelgroeiende klantenkring. 'Geniaal in Geld', noemde Gelink zichzelf in reclamespotjes. En rond de eeuwwisseling kreeg hij daarin ook nog gelijk. Met omzetten van ruim twintig miljoen euro per jaar groeide het Twentse bedrijf als kool en opende het vestigingen in Hoofddorp en Breda.
       De agressieve verkoopmethode van het legertje Gelinkadviseurs, die voor weinig anders oog leken te hebben dan voor hun eigen provisie-inkomen, kreeg echter steeds luider kritiek van consumentenorganisaties. Als vervolgens de aandelenleaseaffaire losbarst, blijkt Gelink ook daarin een bedenkelijk actieve rol te hebben gespeeld. Ruzie met zijn echtgenote Douchka, die mede-eigenaar van het adviesbureau is, zorgt voor een crisis in het management die resulteert in het vertrek van Gelink naar de VS. Zijn bedrijf laat hij over aan zijn ex.
       "Maar vanuit Amerika zuigt Gerrit het bedrijf vervolgens leeg. Hij laat de financieel directeur enorme bedragen naar hem overmaken. Daar koopt hij in New York kastenvol maatpakken van en een auto voor zijn therapeut", spot zijn ex-vrouw. De onderneming staat er op dat moment, in 2004, al zeer slecht voor. "Mij werd voorgehouden dat we het jaar met winst afsloten, maar achteraf bleek het te gaan om een verlies van bijna anderhalf miljoen euro. Dat verschil ontstond onder andere doordat Fortis per abuis negenhonderdduizend euro naar ons bedrijf had overgemaakt. Zij eisten dat geld natuurlijk terug."
 
Tot overmaat van ramp ziet eigenaar Petzoldt dan het management vertrekken, onder wie directeur Frederic Wattebled. "Hij start een nieuwe adviesonderneming, schuin tegenover onze vestiging in Hoofddorp. Van klanten horen we dat ze benaderd worden met mailings uit onze database. Een externe accountant stelt vast dat hij tienduizenden adressen uit ons bestand heeft gebruikt." Aangifte van diefstal levert weinig op. "We mogen het melden, maar de politie laat weten dat ze er niks mee doen", verzucht Petzoldt.
       Wattebled doet de beschuldiging overigens af als 'moddergooien'. In kort geding weet hij beslaglegging op zijn bezittingen ongedaan te maken.
       Volgens Douchka Petzoldt blijft de eerste diefstal van de database niet zonder gevolgen. "Ook het hoofd van ons callcenter besluit ons te bestelen. Voor enkele tonnen aan euro's verkoopt zij adressen van potentiële klanten aan twee van onze concurrenten. De politie doet wederom niets." Enkele andere collega's bij Gelink volgen dit voorbeeld en zetten onder werktijd een concurrerend adviesbureau op. "Onderzoek van Hoffman Bedrijfsrecherche bevestigt onze vermoedens, maar de politie weigert in actie te komen."
       Inmiddels zijn de schulden Gelink Advies boven het hoofd gegroeid. Het bedrijf moet dit jaar zo'n €2 miljoen aan ontvangen provisies aan verzekeraars terugbetalen, omdat de bewuste polissen zijn opgezegd door klanten. Volgens Petzoldt grotendeels de schuld van concurrerende ex-werknemers. "We hopen dat de curator in het faillissement in staat is om het gestolene terug te halen."
 Gerrit Gelink was niet bereikbaar voor commentaar.
 
© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden