Verzekeraar negeert claim behartigers van polisleed
 
door THEO BESTEMAN
 
AMSTERDAM – Verzekeraars zetten de belangenbehartigers van gedupeerden met een dure woekerpolis buitenspel bij compensatie van kosten. Zij hopen dat klanten individueel met hun bod akkoord gaan, hoewel hun vertegenwoordigers die deals te mager noemen. Na Generali presenteerden gisteren De Goudse en Olma VVA hun voorstel tot terugbetaling van teveel berekende kosten voor beleggingspolissen, zonder de stichtingen te betrekken die bij drie grote verzekeraars vorig jaar nog tot €1,5 miljard aan schikkingen overeen kwamen.
 
        De Goudse, met 1% marktaandeel, maakt het bedrag van de compensatie niet bekend. „Dat wil de directie niet.” Achter de schermen proberen verzekeraars in deze regelingen via een opslag op de risicopremie de betaalde compensatie terug te halen.
       Op 11 februari komen tien kleinere verzekeraars, het Verbond van Verzekeraars en de twee stichtingen bij elkaar om over compensatie voor klanten te praten. Op meer dan de helft van de 6,5 miljoen verkochte beleggingsverzekeringen, gebruikt voor hypotheken en pensioenen, hebben verzekeraars volgens toezichthouder AFM teveel berekend.
       Dat drie kleinere concerns – komende dagen volgen naar verluidt nog enige op eigen kracht – nu al een eigen regeling ’afronden’ is een trendbreuk met schikkingen tussen de stichtingen en Delta Lloyd, Nationale-Nederlanden en ASR Nederland.
 
       Door deze koers van de kleinere verzekeraars dreigen de stichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim met rechtzaken. „Dit voorstel van Generali líjkt niet eens op dat van Delta Lloyd”, reageert de zegsman van Verliespolis.
       Die claimstichting denkt dat de verzekeraars onder druk van rechters alsnog tot een akkoord komen. „We blijven erbij dat het alleen via ons als maatschappelijke belangenbehartigers tot een gecontroleerde overeenkomst kan komen”, aldus de woordvoerder. „Bij Generali zag je al dat, als die regeling niet door ons op elke polis getoetst is, de problemen voor veel klanten blijven. Het is beter tot een algemene, gecontroleerde en breed gedragen regeling te komen.” De Ombudsman Financiële Dienstverlening, die eerder een kostengrens suggereerde, steunt echter het voorstel van De Goudse en Generali. De andere stichting, Woekerpolis Claim, reageerde gisteren niet. Nu beide claimstichtingen buitenspel worden gezet, krijgen zij ook hun eigen onkosten niet betaald.
 
De kans op een akkoord voor gedupeerden bij kleine verzekeraars is uiterst gering, denken bronnen bij het overleg. „We zijn de stichtingen met hun toenemende eisen zat”, zegt een verzekeraar.
       Vertegenwoordigers van de stichtingen kwamen onlangs bijeen met representanten van het ministerie van Financiën. Daar is de stichtingen in een uiterst tumultueuze bijeenkomst gemeld dat het veel te lang duurt voordat de deals worden afgerond.
       Met de laatste drie grote assuradeurs – Reaal, Achmea en Aegon – wordt al maanden over de eisen van de stichtingen onderhandeld.
 
© 1996-2009 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.