Economie, vrijdag 3 juni 2005   
 
`Schikking zorgt voor processen'
 
Door Walter Devenijns
 
Het aantal juridische procedures van gedupeerde aandelenleasebeleggers neemt in de toekomst alleen maar toe. Tien- tot twintigduizend aandelenleasers zullen het schikkingsvoorstel van Dexia en oud-bankpresident Duisenberg verwerpen. Dat zeggen de advocaten H. Tulp en F. Klemann van het advocatenkantoor Dommerholt & Van Dijk.
 
Volgens het tweetal zullen veel mensen voor een nieuwe juridische procedure kiezen met het doel meer geld van Dexia terug te krijgen dan via het huidige schikkingsvoorstel wordt aangeboden. ,,De meerderheid van de betrokkenen accepteert het voorstel, waarbij een deel van de restschuld kwijtgescholden wordt'', aldus Klemann. Hij is er echter van overtuigd dat een kleiner deel - en daarbij gaat het volgens zijn schatting toch nog om tienduizenden mensen - alsnog naar de rechter stappen. Steeds meer rechters geven immers de gedupeerden die met een eigen advocaat naar de rechtbank stappen, gelijk.
 
Klemann: ,,Daarbij kunnen ze op termijn meer geld terugkrijgen dan nu via de schikking wordt aangeboden.'' Hij begrijpt dat mensen met een kleine schuld het Duisenberg-akkoord wel accepteren. Een advocaat voor zo'n laag bedrag inschakelen, zou niet rendabel zijn.
 
Het Dexia-verwijt dat de advocaten er belang bij hebben om zoveel mogelijk aandelenleasers over te halen tot het voeren van een provisieverhogende procedure, noemt Klemann onzin. ,,In Nederland is Dommerholt hét kantoor dat de meeste gedupeerde beleggers vertegenwoordigt die procederen. We hebben zo'n 600 klanten op een totaal van 5000 in heel Nederland. Eenderde van die 600 kan de juridische kosten niet betalen, dus daarvoor krijgen we een, te lage, vergoeding van het Rijk.''
 
Weinig menskracht voor meer rechtszaken
 
De Zwolse advocaat Klemann zegt dat zijn kantoor meer Dexia-gedupeerden logistiek niet kan aannemen. ,,Want daar hebben we de advocaten niet voor. Nu al werken er bij ons op kantoor 6 mensen bijna continu aan de Dexia-zaak.'' Zijn collega Tulp ziet dat ook de andere 19 advocatenkantoren in het land, waarmee Dommerholt samenwerkt, weinig ruimte hebben om de verwachte toestroom aan te kunnen: ,,Dat wordt nog een probleem.. Daarnaast worden de rechtbanken nog meer belast.''
 
Klemann denkt dat de juridische strijd rondom het aandelenleasedebacle net is begonnen.,,Het zou me niet verbazen als de toezichthouder AFM over enkele jaren voor de rechter wordt gedaagd, vanwege een gebrekkig toezicht op de aandelenlease. Want voormalig beursvoorzitter Möller waarschuwde al in 1998 voor de leasepraktijken.'' Voor 20 juni moeten de honderdduizend leden van de stichtingen Leaseverlies en Eegaverlies duidelijk hebben gemaakt of ze de schikking accepteren. De Consumentenbond en de VEB steunen het voorstel.
 
Copyright: Algemeen Dagblad