Belegging verkocht aan zwakbegaafde
Van onze verslaggever Merijn Rengers
 
AMSTERDAM -
Het financieel adviesbureau Spaar Select heeft risicovolle financiële producten verkocht aan zwakbegaafden. Dat blijkt uit documenten en interne correspondentie van Spaar Select, die een klokkenluider heeft bezorgd bij de Volkskrant. Toezichthouder AFM onderzoekt het bedrijf sinds eind 2002.
 
De pas aangetreden directeur Robert van den Broek bevestigt de verkoop van financiële producten aan zwakbegaafden. Volgens hem heeft één franchisenemer producten verkocht aan personen die niet in staat waren zelfstandig een beslissing te nemen. Deze verkoper zou ook verzuimd hebben informatie te geven aan deze klanten.
 
De samenwerking met deze persoon is beëindigd, zegt Spaar Select. Volgens de directeur is met de betreffende zwakbegaafden een regeling overeengekomen. 'Het is zeer te betreuren dat dit soort dingen gebeurd is.'
 
Spaar Select groeide tijdens de beurshausse in korte tijd uit tot een van de grootste financiële advieskantoren van Nederland.
 
Uit de interne documenten blijkt dat de Spaar Select-verkoper in kwestie vooral omzet wilde behalen. Hij verkocht daarom riskante beleggingen aan 'geestelijk niet-volwaardige klanten'.
 
Van den Broek zegt dat er momenteel intensieve en goede contacten zijn met de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hij denkt dat het bedrijf aan alle richtlijnen voldoet als een nieuwe wet voor financiële dienstverleners in 2005 van kracht wordt.
 
Spaar Select heeft ook vrouwen gediscrimineerd, blijkt uit het Handboek voor de Vestigingsmanager van het bedrijf. Daarin staat dat het aannemen van vrouwelijke managers 'een fout' is, die niet meer mag voorkomen.
 
En: 'het is voor veel vrouwen niet mogelijk binnen de mannencultuur van Spaar Select te overleven.'
 
Van den Broek zegt dat het Handboek in de praktijk niet altijd werd gevolgd. 'Het is voor vrouwen niet onmogelijk op te klimmen in de organisatie.'

© de Volkskrant