Ook rechtszaak tegen leaseplan van bankverzekeraar Fortis Bank
 
van een verslaggeefster
 
Zaterdag 5 juni 2004 - Amsterdam - De Vereniging 'Consument & Geldzaken' begint ook een rechtszaak tegen het aandelenleaseplan ’Groeivermogen’ van Fortis Bank. Het product is vanaf 1997 verkocht aan particulieren.
 
Met geleend geld werd een aandelenpakket verkocht waarop na 5 jaar, 10 of 15 jaar werd uitgekeerd na aftrek van het nog niet afbetaalde leenkapitaal.
 
De consumentenorganisatie heeft GroeiVermogen al in maart op de hoogte gesteld van de door haar juristen geconstateerde rechtsinbreuken bij de verkoop van de aandelenleaseproducten.
 
De vereniging hield aanvankelijk de rechtsprocedure aan om de door Minister Zalm benoemde Commissie Geschillen Aandelen haar werk te laten doen. „Nu het er naar uitziet dat deze commissie er niet in slaagt om een buitengerechtelijke oplossing aan te dragen, wachten we niet langer,“ aldus Mr. A.J. Weenink, juridisch adviseur van 'Consument & Geldzaken'.
 
Om strategische redenen kiest de vereniging volgens Weenink een andere weg dan de Stichting Leaseverlies die momenteel tegen Dexia Bank procedeert en zich beperkt heeft tot het aspect misleidende reclame. „De door ons geconstateerde rechtsinbreuken betreffen onder meer: schending van de zorgplicht; misleidende reclame; handelingen in strijd met tal van wettelijke bepalingen, o.a. het Besluit Toezicht Effectenverkeer, de Wet op het Consumentenkrediet, mede in verband met de Europese richtlijn inzake het consumentenkrediet.“
 
Voor 'Consument & Geldzaken' zal een zaak tegen de Fortis Bank-dochter de tweede rechtsprocedure zijn over aandelenlease. Vorig jaar startte de organisatie voor 7000 gedupeerde beleggers een rechtsprocedure tegen Aegon-dochter Spaarbeleg over het aandelenleaseproduct SprintPlan.
 
Brabants Dagblad 05-06-2004 
 
Copyright © 2004 Brabants Dagblad - alle rechten voorbehouden