Gedupeerden Legio niet blij met DSI

De Telegraaf 06-02-2004

AMSTERDAM, Vrijdag
Van een onzer verslaggevers

Legiolease heeft klanten indertijd niet misleid bij de aanbiedingen van aandelenlease. Dat is een van de conclusies die Klachtencommissie DSI gisteren heeft getrokken in aantal klachtenprocedures tegen het dochterbedrijf van Dexia. Wel is Legiolease tekortgeschoten in haar zorgplicht. Gedupeerde klagers wordt daarom een deel van de aandelenleaseschuld kwijtgescholden. Payback, een vereniging van gedupeerde beleggers, staat allesbehalve te juichen. „Dit is niet zo mooi als het lijkt. Het is geen overwinning. we hebben hier verloren.”

Tienduizenden beleggers zitten met de handen in het haar nu hun aandelenleasecontract op fors verlies staat. De combinatie van beleggen met geleend geld bleek rampzalig tijdens de recente beursmalaise. Jarenlang betaalden klanten inleg (de rente op de lening) om nu te horen dat het indertijd gekochte aandelenpakket onvoldoende waarde heeft om de lening te dekken. Dexia, als eigenaar van Legiolease, de belangrijkste aandelenleaseverkoper, vordert de restschulden inmiddels terug.

„Daarbij wordt gedreigd met de deurwaarder”, stelt Piet Koremans, woordvoerder van Payback. De vereniging is teleurgesteld in DSI. De eis is steeds geweest dat de contracten nietig worden verklaard: geen schuld en de inleg terug. Bij de inleg gaat het in veel gevallen om hogere bedragen dan de restschuld.

Het oordeel van DSI komt erop neer dat klanten van Legio hun restschuld wellicht deels niet hoeven te betalen. DSI meent dat Legio haar zorgplicht heeft verzaakt door klanten niet te vragen naar hun financiële draagkracht. De aanbieder had daarom een verzekering moeten afsluiten tegen waardedaling van het aandelenpakket, de commissie raamt de kosten daarvan op 15 tot 20% van de aankoopwaarde van de aandelen. Tot dat bedrag zijngedupeerde klanten nu aansprakelijk voor de restschuld, aldus DSI.

Een woordvoerder van Dexia noemde het vreemd dat DSI als het ware met terugwerkende kracht een verzekering in het product inbouwt. De bank overweegt nog of zij tegen de uitspraken in beroep gaat. Wel is Dexia blij met de conclusie dat van misleidende reclame geen sprake is.

Payback vreest dat de door minister Zalm ingestelde commissie onder aanvoering van oud-ombudsman Marten Oosting de lijn van DSI overneemt. Deze commissie probeert een schikking te treffen tussen beleggers en aandelenleaseverkopers.

Bron de Telegraaf