Spaar Select schrapte polis aan zwakbegaafde

Artikel uit BN/DeStem van 06-04-2004

Door Peter de Brie

Dinsdag 6 april 2004 - BREDA - De directie van financieel dienstverlener Spaar Select spreekt tegen dat er in naam van het bedrijf meermaals financiële producten verkocht zijn aan zwakbegaafden.

Ook zou er geen sprake zijn van discriminatie van vrouwelijk personeel, zoals een klokkenluider stelt in de Volkskrant.

De directie geeft wel toe bekend te zijn met één geval in augustus 2001 waarbij een franchisenemer van Spaar Select een lijfrenteovereenkomst had verkocht aan een zwakbegaafde.

„Die lijfrentepolis is nog voor de ingangsdatum kostenloos geannuleerd", schrijft Spaar Select in een verklaring. De samenwerking met de betrokken franchisenemer is beeindigd.

Daarnaast heeft de klokkenluider een ‘Handboek voor de Vestigingsmanager' bij de krant bezorgd, waaruit de bedrijfscultuur van Spaar Select naar voren komt.

Vrouwelijke verkopers zijn niet gewenst, zo blijkt uit enkele citaten: ‘Een voorbeeld van het niet volgen van het profiel, met inmiddels al vele teleurstellende resultaten, is het aannemen van vrouwelijke accountmanagers. Het is voor veel vrouwen niet mogelijk om te overleven in de mannencultuur van Spaar Select'.

Slecht presterende collega's kunnen volgens de handleiding 'beter een gesubsidieerde sociale werkplaats gaan opzetten in plaats van Spaar Select naar de vernieling helpen. Vaak wordt het als zielig gezien om een accountmanager die niet het maximale uit zijn klanten haalt en dus een te lage omzet genereert, te ontslaan. Feitelijk is het juist andersom', citeert De Volkskrant.

De huidige directie zegt zich volledig te distantiëren van de uitspraken in het Handboek 2001/2002, dat al sinds eind 2002 niet meer gehanteerd zou worden.

Bovendien waren er volgens Spaar Select in die periode meerdere vrouwen op uiteenlopende functies werkzaam, onder wie het hoofd opleidingen, het hoofd sales en een vestigingsmanager.

Voormalig oprichter, algemeen directeur en grootaandeelhouder Jan-Willem van Dijk, die intussen al zijn banden met Spaar Select heeft doorgesneden, herkent de geciteerde passages uit het handboek wel.

„Zo uit hun verband komt het misschien wat cru over. Maar wat betreft het personeelsbeleid richting vrouwen gaat het uitsluitend om de financieel adviseurs", verklaart de Bredanaar. „We hadden daar inderdaad negatieve ervaringen mee. Huisbezoeken door accountmanagers worden immers vaak 's avonds gepland. Het is niet in elke wijk even veilig om als vrouw alleen op pad te gaan.

Bovendien waren er enkele voorvallen met mannelijke klanten die zich, laten we het zo uitdrukken, vrijpostig gedroegen. Vandaar dat wij ervoor kozen om in beginsel geen vrouwelijke financieel adviseurs aan te stellen.

Maar er was geen sprake van discriminatie, op het hoofdkantoor was meer dan de helft van het personeel vrouw."

Van Dijk zegt nog altijd voor honderd procent achter de passages omtrent discipline te staan, ook wat betreft het ontslag van accountmanagers: „Als iemand niet goed functioneert, is het beter voor het bedrijf en hemzelf om niet met elkaar door te gaan. Wat is daar mis mee?"