Rechter haalt opnieuw een streep door sanctie AFM
Publicatiedatum: 6/8/2004
 
GERBEN VAN DER MAREL
 
AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet een sanctie tegen een cliëntenremissier uit Joure ongedaan maken. Dat heeft de bestuursrechter in Rotterdam gisteren bepaald.
 
De uitspraak is een tegenvaller voor de AFM. De toezichthouder op de financiële markten wordt steeds vaker blootgesteld aan kritiek. Het is de tweede keer deze maand dat de AFM wordt teruggefloten door de bestuursrechter. Eerder deze zomer uitte de Algemene Rekenkamer zware kritiek op het functioneren van de AFM. De Rekenkamer concludeerde na onderzoek dat de AFM zich te passief opstelt.
 
In de zaak waarin gisteren uitspraak is gedaan draait het om een de inschrijving van de cliëntenremissier Concept Vermogensadvies Terpstra & v/d Hoop (CVT) uit Joure. Cliëntenremissiers brengen klanten aan bij beleggingsinstellingen of effecteninstellingen.
 
De inschrijving is in 2003 doorgehaald door AFM omdat die 'ernstige tekortkomingen' vermoedde bij de samenwerking tussen Aegon en CVT bij het aanbieden van effectenleaseproducten. De betrouwbaarheid van de beleidsbepalers stond voor AFM niet meer buiten twijfel. In 2001 was een uitgebreid onderzoek gestart bij CVT.
 
CVT stelt dat het onterecht de zwartepiet krijgt toegespeeld bij het aanbieden van een product dat door Aegon is ontwikkeld.
 
Aan inhoudelijke toetsing is de rechter niet toegekomen. De zaak is van tafel geveegd omdat AFM fouten heeft gemaakt in het onderzoek en de procedure. De toezichthouder heeft volgens de rechter de reikwijdte van de bevoegdheid van CVT verkeerd vastgesteld. AFM kon bovendien niet duidelijk maken welke overtredingen gemaakt zijn sinds 2001.
 
Copyright (c) 2004 Het Financieele Dagblad