Dexia is nog lang niet af van de boze beleggers
 
De Volkskrant 6 september 2005
 
Frank van Alphen
 
Ondanks het door de Consumentenbond en de belangenorganisatie Stichting Leaseverlies ondersteunde schikkingsvoorstel in de aandelenlease-kwestie staan de bank Dexia nog duizenden rechtszaken te wachten. Deze leasebeleggers hopen dat de rechter ze duizenden euro's meer toezegt dan ze zouden krijgen als ze instemmen met het schikkingsvoorstel. Ze lopen evenwel het risico dat ze minder ontvangen, waarschuwt de belangenorganisatie van gedupeerden Stichting Leaseverlies.
Duizenden leasebeleggers kiezen voor een rechtszaak op basis van no cure no pay bij Leaseproces, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in zaken tegen Dexia en andere aanbieders van leaseproducten. Volgens Ger van Dijk, oprichter en directeur van Leaseproces, hebben zich zevenduizend leaseklanten bij hem aangemeld. Van Dijk claimt dat ze op grond van de jurisprudentie gemiddeld, na aftrek van advocaatskosten, negen- tot tienduizend euro meer kunnen ontvangen dan op grond van de Duisenberg-schikking. Bij deze regeling, die onder leiding van de overleden oud-president van de Europese Centrale Bank Wim Duisenberg werd bereikt, krijgen de meeste klanten tweederde van de schuld kwijtgescholden.
Ook andere advocatenkantoren hebben zich gestort op verongelijkte leasebeleggers. De ruim twintig advocatenkantoren die dit soort zaken doen, zeggen in totaal circa tienduizend zaken onderhanden te hebben. Dexia herkent zich niet in deze aantallen en zegt dat er 650 procedures tegen de bank lopen. Verder hebben 2600 klanten bij Dexia gemeld dat ze worden vertegenwoordigd door Leaseproces.
De leasebeleggers die kiezen voor een juridische procedure kunnen geen gebruik meer maken van het Duisenberg-voorstel. Duisenberg wist deze schikking, de grootste in de geschiedenis van het Nederlandse bankwezen, dit voorjaar te bereiken. De Consumentenbond en de belangenverenigingen Stichting Leaseverlies, Stichting Eegalease alsmede de Vereniging van Effectenbezitters vinden dit voorstel acceptabel. De overgrote meerderheid van de honderdduizend leasebeleggers die zijn aangesloten bij de stichtingen stemden in met het schikkingsvoorstel. Daarbij wordt tweederde van de schuld kwijtgescholden. Als de partner niet heeft meegetekend, wordt zelfs de hele schuld doorgestreept. De inleg - de betaalde rente - is de Dexia-klant kwijt.
De restschuld is ontstaan doordat leasebeleggers in aandelen hebben belegd met geleend geld. De aandelen zijn gedurende looptijd van het contract zodanig in waarde gedaald dat de onfortuinlijke beleggers het geleende bedrag niet kunnen terugbetalen.
Harmen Geers, woordvoerder van Leaseverlies, kent ten minste tien uitspraken waarbij de rechter minder toezegde dan bij het Duisenberg-voorstel. Soms moeten beleggers zelfs opdraaien voor de proceskosten van Dexia. Bij de schikking berekent Dexia de restschuld zonder te letten op de eigen verantwoordelijkheid.
 
© de Volkskrant