Geduld beleggers raakt op

07-01-2004 

Reactie op klachten over aandelenlease blijft lang uit.

Door Walter Devenijns

DEN HAAG - Duizenden mensen die met aandelenlease het schip in zijn gegaan, wachten vergeefs op antwoord van de commissie waar zij hun nood hebben geklaagd. De Consumentenbond is het getreuzel intussen beu.

Daarnaast twijfelt de bond aan de onafhankelijkheid van deze klachtencommissie DSI, zo blijkt uit een gisteren verstuurde brandbrief van de Consumentenbond aan minister Zalm (Financiën).

Door het gebrek aan vooruitgang worden aandelenleasebeleggers gedupeerd, omdat er maar geen duidelijkheid komt over de gang van zaken rondom de verkoop van de beruchte leaseconstructies van onder meer Legiolease. Veel onervaren beleggers zijn in aandelenleaseconstructies gestapt. Duizenden hebben een klacht ingediend bij D S I, omdat ze misleid zouden zijn over de risico's van het beleggen met geleend geld. Door de daling van de koersen tijdens de sluipkrach bleven honderdduizenden Nederlanders achter met schulden.

De DSI zou eind december met een oordeel zijn gekomen over een aantal ingediende klachten. Met die uitspraak in de handwilde de Commissie Geschillen Aandelenlease (CGA) onder leiding van voormalig ombudsman Oosting bemiddelen tussen de banken (Dexia, Fortis) en de opstandige beleggers. Oostings bemiddelingspoging, in opdracht van minister Zalm, heeft ondertussen een fikse vertraging opgelopen. „Beleggers bellen ons over het uitblijven van nieuws. Het blijft stil. De aandelenleasers wachten op Oosting en Oosting wacht op DSI", zegt de Consumentenbond. De organisatiewilde al midden vorig maand boos in de pen klimmen, maar hield zich in na de `stellige' uitspraak van DSI dat het oordeel eind december op tafel zou liggen. De bond hoopt dat Zalm DSI tot actie maant.

De Consumentenbond heeft al langer twijfels over de effectenklachtencommissie. De DSI is opgericht door de effectenbranche. De bond vraagt zich daarom af of het klachteninstituut wel echt onafhankelijk is: „Er kunnen tegenstrijdige belangen zijn." Bij de aandelenleaseaffaire gaat het immers om vele miljarden euro's, geld dat betaaldis door de leasebeleggers. Die eisen middels stichtingen als Leaseverlies of Eegalease hun geld terug van de banken.

DSI was gistermiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Copyright © Algemeen Dagblad