Verzekeraars betalen uit
 
Zes miljard euro als compensatie voor woekerpolisbezitters
 
door Theo Besteman
 
AMSTERDAM, zondag
       Verzekeraars Nationale-Nederlanden en Delta Lloyd betalen klanten tot 1,3 miljard euro terug voor te veel berekende kosten op ’woekerpolissen’.
        Met die zaken als norm zouden alle betrokken verzekeraars polisbezitters samen zo’n 6 miljard euro compensatie moeten betalen.
       Delta Lloyd, dat relatief weinig van deze dure beleggingsverzekeringen verkocht, betaalt volgens bronnen 300 miljoen euro. Nationale-Nederlanden, een van de marktleiders, onderhandelde afgelopen dagen door over een schikking die volgens betrokkenen uitkomt tussen 900 miljoen euro en ruim 1 miljard.
       De andere grote betrokkenen, Fortis en Aegon, willen volgen, maar hebben tijd nodig. SNS Reaal en Eureko (Achmea) eisten een bindende overeenkomst voor iedereen en kijken de kat uit de boom.
       
Druk
        Minister Bos (Financiën) heeft volgens een bron de bestuurstop van meerdere verzekeraars in gesprekken recent succesvol onder druk gezet. „Zijn stugge duwen en trekken heeft bij een aantal bestuurders gewerkt.”
       Delta Lloyd maakt uiterlijk dinsdag de eerste overeenkomst tot betaling bekend met de stichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim. Die vertegenwoordigen 130.000 polishouders. Volgens de overeenkomst worden alle kosten boven 2,9 procent over het hele rendement op beleggingsproducten aan klanten teruggegeven.
 
Dit is een schikking; veel klanten gaan daarmee toch nog voor een bedrag het schip in. Maar zij besparen zich met een akkoord een langdurige rechtszaak, al kunnen klanten altijd nog naar de rechter voor meer compensatie.
       Daarnaast heeft de stichting Woekerpolis Claim ING-dochter Nationale-Nederlanden voor de rechter gedaagd in een proefproces. Die verzekeraar stelde hoge kosten te mogen rekenen „vanwege het gebruik in de branche”. Schikt Nationale-Nederlanden de schade, dan heeft dat grote gevolgen voor Fortis, Aegon, SNS Reaal en Achmea. „Daarmee is de lat gelegd, de rest moet wel volgen”, aldus een bron.
 
© 1996-2008 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.