Onderstaand bericht is in 2004 gepubliceert in de Volkskrant maar er is bijna geen aandacht aan besteed. Vandaar dat dit bericht alsnog hier wordt geplaatst.

Zwartepieten over riskante hypotheken
 
de Volkskrant, Economie, 7 oktober 2004
 
Van onze verslaggever Xander van Uffelen
 
De riskante hypotheken van Wagner & Partners lijken ook de Rotterdamse tussenpersoon zelf steeds meer in het nauw te brengen. Deze week kwam een fikse ruzie aan het licht tussen SNS Bank en Wagner & Partners. SNS Bank weigerde provisie te betalen, omdat de bank zijn schade opgelopen met de risicovolle hypotheken wil verhalen bij advieskantoor Wagner & Partners. In kort geding bepaalde de rechter dat SNS Bank de te betalen provisies echter niet mocht verrekenen met zijn nog in te dienen schadeclaim. De tussenpersoon was niet verantwoordelijk voor het beleggingsadvies, meende de rechter. Wagner & Partners kan door deze uitspraak nog een miljoen euro tegemoet zien. Maar de verhoudingen zijn wel verziekt tussen het Rotterdamse bedrijf en SNS Bank.
De ruzie vloeit voort uit de ophef over de hypotheken met risicovolle beleggingsconstructies die Wagner-adviseurs verkochten. Het concept van de tachtig adviseurs bestond uit een maximale lening, waarbij de overwaarde van het oude huis in aandelen werd gestoken. De beleggingen moesten vervolgens het extra geleende geld terugverdienen, zodat klanten tegen lagere maandlasten een groter huis konden bewonen. De constructie leidde tot problemen nadat de beurzen instortten.
Klanten van Wagner & Partners kregen daarbij vooral de rekening gepresenteerd van hun belegging in het Vastgoed Mixfonds. Dit beleggingsfonds daalde flink in waarde, omdat huizenbezitters hun belangen moesten verkopen om de maandlasten van de hypotheek te betalen.
Het gemor van enkele honderden klanten, aangevuurd door beleggingsactivist Frans Faas, veroorzaakte een kettingreactie. Autoriteit Financiële Markten benoemde bij het Vastgoed Mixfonds een stille curator, die onlangs de bezittingen heeft verkocht. De aandeelhouders van het fonds moeten deze verkoop nog wel goedkeuren.
Ondertussen stroomden via Faas klachten binnen bij de SNS Bank. Uiteindelijk beklaagden zo'n tweehonderd klanten zich over de hypotheek die Wagner & Partners had aangeprezen. De SNS Bank ging met de gedupeerden om de tafel zitten en regelde een financiële handreiking. Een deel van de kosten wil de bank verhalen op Wagner & Partners. Tevens verbrak SNS Bank de relatie met Wagner & Partners. Dat zusterbedrijf Reaal een belang van 20 procent heeft in Wagner & Partners doet hierbij niet ter zake.
Wagner & Partners lijkt door alle ruzie het voorbeeld te volgen van Spaarselect. Deze tussenpersoon viel na problemen met beleggingen met geleend geld geheel uiteen. Wagner & partners heeft al zo'n tien kantoren afgestoten. De oude adviseurs gaan verder onder nieuwe namen als Fortucon en Bles & Van der Does. De directeur van het hoofdkantoor is begin oktober opgestapt en vervangen door Heinz Wagner. De medeoprichter en aandeelhouder wil zelf het tij keren. Het bedrijf richt zich met een nieuwe strategie op een nichemarkt, zegt een woordvoerder. Details volgen later. Maar één ding wil hij wel kwijt: 'Wagner & Partners heeft altijd te goeder trouw gehandeld.'
 
Copyright: de Volkskrant

Op 28 september 2004 heeft Wagner & Partners een kort geding aangespannen tegen SNS BANK.
De uitspraak kunt u hier lezen.