Dexia: Vordering Eegalease is randstedelijke arrogantie
 
De Telegraaf  8 december 2004
 
Van een onzer verslaggevers
 
AMSTERDAM, woensdag
        Dexia Bank ziet geen enkele aanleiding om leden van de stichting Eegalease te ontzien met incassoprocedures. De stichting, die de belangen behartigt van ruim 18.000 beleggers die de mist in zijn gegaan met de aandelenleaseproducten van onder meer Dexia, eiste dat gisteren in Amsterdam. Die eis is volgens de bank vooral gebaseerd op een eerdere, voor Eegalease gunstige uitspraak van de eveneens Amsterdamse kantonrechter. Dexia's raadslieden spreken van 'randstedelijke arrogantie'.
        De Amsterdamse kantonrechter oordeelde op 25 augustus dat aandelenlease - beleggen met geleend geld - een vorm is van koop op afbetaling, waarbij wettelijk ook de handtekening van de partner vereist is. Omdat die krabbel op de leasecontracten van Dexia ontbreekt, is dat volgens deze kantonrechter een reden voor ontbinding. Sindsdien bereiken Dexia per maand zo'n 75 dagvaardingen van gedupeerden die hun contract willen laten ontbinden.
       Rechters in onder meer Breda, Den Haag en Maastricht kwamen tot hetzelfde oordeel. Net als twee door de commissie- Oosting - in het leven geroepen om te bemiddelen tussen banken en gedupeerden - geraadpleegde deskundigen. Rechters in Arnhem en Roermond oordeelden echter precies omgekeerd, benadrukt Dexia. "De vordering (van Eegalease) luidt dat het oordeel van de Amsterdamse kantonrechter boven elk ander oordeel zou moeten prevaleren. Men zou het een voorbeeld van randstedelijke arrogantie kunnen noemen", aldus Dexia-advocaat Jacob Cornegoor van het (Rotterdamse) kantoor NautaDutilh, gisteren in zijn pleidooi voor de voorzieningenrechter in - opnieuw - Amsterdam.
       Bovendien is ook in de hoofdstad zélf geen eenduidigheid over de vraag of aandelenlease nu wel of geen huurkoop is. Medio november, zo bleek gisteren uit een tot dusver niet-gepubliceerd vonnis, kwam een rechter in Amsterdam tot de conclusie dat de effectenlease- overeenkomst 'AEX Plus' van een individuele klant van Dexia géén huurkoopovereenkomst betreft.



       Dat betekent volgens Dexia dat zijn vorderingen 'geenszins kansloos' zijn. De bank is daarom van plan beleggers met een betalingsachterstand achter de broek te blijven zitten. Volgens Eegalease' advocaat William Schonewille zijn er "alleen al in Amsterdam naar verluidt ruim 900 procedures aanhangig bij de sector Kanton van de rechtbank". Door zoveel mogelijk individuele beleggers met financiële problemen in de wielen te rijden, zou Dexia een zogeheten collectieve actie van gedupeerden willen frustreren.
       Ook het voorstel van rechter Branbergen om het incasso voor slechts een aantal maanden op te schorten - tot het gerechtshof zich in hoger beroep over de vraag 'wel of geen huurkoop' heeft uitgesproken - vond geen genade in de ogen van Dexia's raadslieden. Branbergen zei daarop te streven donderdag 16 december uitspraak te doen.
 
Copyright De Telegraaf