Fortis zit fout met producten aandelenlease
 
Te weinig informatie aan klanten
 
Het Financieele Dagblad 9 augustus 2007
 
VAN ONZE REDACTEUR
 
AMSTERDAM - Bank-verzekeraar Fortis is in de fout gegaan met vier financiŽle producten. Dochterbedrijf Fortis Groeivermogen gaf bij deze zogenoemde aandelenleaseproducten te weinig informatie aan klanten.
 
Ondanks de geconstateerde gebreken, is van misleiding door Fortis geen sprake. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald.
 
Volgens de rechtbank heeft Fortis de zogenoemde 'zorgplicht' geschonden bij de producten GroeiVermogen, BeursVersneller, VermogensVersneller en KoerswinstStapelaar. Dat betekent dat Fortis deelnemers niet voldoende heeft geÔnformeerd over de risico's van deze producten.
 
De rechtszaak was aangespannen door de Vereniging Consument & Geldzaken en twaalf individuele eigenaren van de aandelenleaseproducten. Volgens de eisers is Fortis ook tekortgeschoten bij de producten MilleniumVersneller en JubileumClicker. Daarin ging de rechter niet mee.
 
Hoewel Fortis bij de vier producten tekort is geschoten, vindt de rechter niet dat de contracten nietig moeten worden verklaard. Volgens de rechtbank heeft een van de twaalf eisers recht op een schadevergoeding van euro 2286,24.
 
De Vereniging Consument & Geldzaken is teleurgesteld over het feit dat de rechter de contracten niet nietig heeft verklaard. Ze is wel tevreden met het oordeel dat Fortis onrechtmatig heeft gehandeld. Fortis zegt in een reactie het vonnis nog te moeten bestuderen.
 
Wellicht dat Fortis vandaag ingaat op de aandelenleasekwestie, als het zijn tweedekwartaalcijfers bekendmaakt. Analisten rekenen op een 8% lagere winst, van iets minder dan euro 1,3 mrd. Omdat het bedrijf bij de overnamestrijd omABN Amro is betrokken, verwachten analisten niet dat de resultaten veel invloed hebben op de koers.
 
Fortis realiseerde in het eerste kwartaal van 2006 sterke resultaten met zijn bankactiviteiten. Analisten van Rabo Securities verwachten dat het concern die resultaten niet evenaart. Daarnaast hebben de overstromingen in Groot-BrittanniŽ de verzekeringstak parten gespeeld, aldus de analisten.
 
De publicatie van de cijfers staat in de schaduw van de overnamestrijd om ABN Amro, waarin Fortis optrekt metRoyal Bank of Scotland en Banco Santander. De bank-verzekeraar, die vooral mikt op de Nederlandse activiteiten van ABN Amro, kreeg maandag van zijn aandeelhouders het groene licht voor de overname en de financiering ervan via de uitgifte van euro 13 mrd aan nieuwe aandelen.
 
Lease-ellende
 
Ook Fortis heeft volgens de rechter fouten gemaakt bij aandelenleaseproducten
 
Klanten zijn onvoldoende geÔnformeerd over de risico's
 
Bij de Belgische bank Dexia, met duizenden gedupeerden, loopt de schade van het overtreden van de zorgplicht in de vele miljoenen
 
Bij Fortis is de schade een stuk lager. Een van de eisers heeft recht op euro 2286,24
 
Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad