Opnieuw bemiddeling in conflict rond aandelenlease
ANP
 
AMSTERDAM - Er wordt een nieuwe poging gedaan om een oplossing te vinden in het conflict rond aandelenlease. De oud-president van de Europese Centrale Bank, W. Duisenberg, gaat bemiddelen in de slepende ruzie. Hij probeert om op korte termijn een faire oplossing te vinden.
 
De betrokken partijen reageerden vrijdag positief op de nieuwe bemiddelingspoging. Dexia is veruit de grootste aanbieder van aandelenlease en zegde toe volledig mee te werken. Diverse belangengroeperingen voor ontevreden beleggers zijn 'verheugd'.
 
De zoektocht naar een oplossing kan heropend worden omdat Dexia een schikking heeft getroffen met verzekeraar Aegon. De twee concerns voeren sinds 2002 een juridische strijd over de verkoop van Labouchere aan Dexia. De bank voelde zich bedrogen bij de overname in 2000 van de belangrijkste aanbieder van aandelenlease, waar al snel een gigantisch conflict met de klanten ontstond.
 
Duisenberg is door De Nederlandsche Bank (DNB) gevraagd als bemiddelaar. DNB en het ministerie van Financiën willen dat er snel een oplossing komt.
 
Net voor de zomer van 2004 strandde een bemiddelingspoging, waarvoor het ministerie het initiatief had genomen. De voormalige Nationale Ombudsman Oosting kon bedrijven en consumenten niet nader tot elkaar brengen. Gesteggel tussen Dexia en Aegon over de verantwoordelijkheid voor het conflict vormde toen het belangrijkste struikelblok.
 
Vrijdag werd bekend dat Aegon 218 miljoen euro betaald aan Dexia. Met de schikking komt een einde aan de rechtszaak over de overname door Dexia van Labouchere. Dexia gebruikt het geld voor een regeling met zijn klanten. Het bankbedrijf zal zelf ook 207 miljoen euro opzij leggen voor de afhandeling van de affaire. Eerder al reserveerde Dexia bijna 500 miljoen euro voor de gevolgen van het probleem.
 
De zaak draait om beleggingen met geleend geld. Veel consumenten kochten in de hoogtijdagen van de beurs met geleend geld aandelen. Door de sluipende maar harde koersval hebben de beleggingen onvoldoende opgeleverd om de schuld terug te betalen. De klanten voelen zich misleid en willen hun geld terug. Het gaat om bijna honderdduizend klanten die samen voor tientallen miljoenen euro's schulden hebben bij Dexia.
 
Er lopen inmiddels vele rechtszaken tussen Dexia en zijn klanten. Duisenberg moet nu een oplossing zoeken in de ruzie ten einde jarenlange procedures te voorkomen.
 
De Stichting Leaseverlies, Stichting Eegalease, Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) laten weten veel vertrouwen te hebben in de grote kennis en kunde van de bemiddelaar. Aanbieder Dexia spreekt van ,,een belangrijke stap in de richting van een oplossing''.
 
De nieuwe poging om een regeling te treffen komt op een moment dat Dexia tegenslagen kent in de strijd met zijn klanten. Recent verloor de bank een beroepszaak bij het klachteninstituut voor de effectenhandel DSI. Ook voor de rechtbank moest de bank de afgelopen weken enkele tegenvallers slikken.
 
© de Volkskrant