SECRETARIS STAPT OP UIT ONVREDE OVER KOERS
’Mr. Payback’ begint zelf leaseclub

Door ERIC DE BIE

Zaterdag 11 december 2004 - NIEUWEGEIN - De nieuwe T-shirts zijn al in de maak. Piet Koremans, de afgelopen twee jaar fervent voorvechter van gedupeerde aandelenleasers, heeft bij de komende rechtszaken geen 'Payback' meer op zijn borst staan. De mede-oprichter van de belangenvereniging is opgestapt en voert inmiddels een alternatieve club aan: het Platform Aandelenlease (PAL).

Piet Koremans: sociale kant vaak vergeten.
(Foto Phil Nijhuis)

Payback is verworden tot een gecastreerde kat, die heerlijk op de vensterbank in het zonnetje ligt te slapen. Piet Koremans kan het niet duidelijker zeggen. De 55-jarige oud-landmachtofficier zelf blijft daarentegen een kat die waakzaam is en jaagt. „De vereniging is te suf geworden. Het enige dat nu in feite gebeurt, is het doorgeven van een telefoonnummer van een advocaat aan een gedupeerde. Maar daarvoor betalen de ruim tweeduizend leden hun contributie niet. Zij willen advies, zij willen steun bij hun problemen, zij willen een stem richting de politiek hebben.“

Om die reden werd Payback in november 2002 ook opgericht. Nadat het Tros-programma Radar in maart van dat jaar had gewezen op de gevaren van beleggen met geleend geld, zoals met het aandelenlease-product Legio Lease, riepen gedupeerden de stichting Leaseverlies in het leven. Samen met de Consumentenbond begon die stichting in mei 2002 een juridische actie tegen Dexia Bank, de eigenaar van Legio Lease. Dat conflict loopt nog steeds. „Maar Leaseverlies doet alleen de juridische kant. Als er een zaak wordt gewonnen, geldt dat niet voor alle beleggers. Er bestaat dan alleen jurisprudentie. Daarop kunnen beleggers dan in hun eigen zaak, die ze zelf moeten aanspannen, terugvallen. Payback was bedoeld om die mensen daarbij te helpen.“

„We wilden ook duidelijk laten weten wat er precies aan de hand was,“ vervolgt Koremans, die volgens eigen zeggen voor 80.000 euro is gedupeerd. „Wij zijn namelijk geen beleggers, maar slachtoffers. Wij zijn misleid. Daarom hebben we demonstraties georganiseerd en hebben we contact met politici gezocht. Daarbij vormde ik de spil. Al twee jaar ben ik daar dag en nacht mee bezig. Het bestuur van Payback wil echter naar een minder agressief beleid. Naar mijn idee vooral omdat ze zelf geen zin hebben er veel tijd aan te besteden.“

Payback heeft er alles aan gedaan om secretaris Piet Koremans voor de vereniging te behouden, zegt voorzitter Jan den Braber. „Helaas is dat niet gelukt.“ In de nieuwsbrief meldt het bestuur dat Koremans naar buiten toe ’fantastisch heeft gefunctioneerd’, maar dit intern niet kon waarmaken. „Afspraken werden niet nagekomen, beslissingen die hij mede zelf heeft genomen, worden nu verketterd en bestempeld als verkwisting,“ aldus het bestuur.

Missie

De opgestapte secretaris gaat nu onder de naam Platform Aandelenlease (PAL) verder met zijn missie: vechten tegen het onrecht dat onwetende beleggers is aangedaan. „De sociale kant wordt vaak vergeten, maar er zijn mensen die door aandelenlease-producten nu geen geld meer hebben om op vakantie te gaan. Of die hun kinderen niet met een schoolreisje kunnen meesturen. Ik ga daarom gewoon verder. Wat mij betreft, samen met Payback. We zullen niet tegenover elkaar staan, maar naast elkaar.“ Volgens Koremans hoeft dat overigens niet lang meer te duren. „Volgend jaar is de Dexia-zaak afgelopen, schat ik. De diverse rechters hebben onlangs overleg gevoerd en ik merk dat de zaken waarin wordt gevraagd het contract nietig te verklaren omdat de partner niet heeft getekend, nu allemaal worden gewonnen door de gedupeerden. Daarnaast speelt het verhaal rond de wet consumentenkrediet (WCK). Dexia had ten tijde van het aanbieden van de producten geen WCK-vergunning. In tussenvonnissen hebben de rechters van Arnhem en Almelo al laten weten dat die vergunning wel verplicht was. Als dat definitief wordt, kan Dexia het wel vergeten.“

Koremans twijfelt alleen of uiteindelijk iedereen zijn geld terugkrijgt. „Als je de producten van alle banken bij elkaar optelt, kom je op een bedrag van zes miljard euro. Voor de Nederlandse bankwereld zou dat een enorme klap zijn. Ik vraag me af of de rechters zover gaan.“ -

Copyright © 2004 Eindhovens Dagblad - alle rechten voorbehouden