Geen geld voor Legioleasers

Door Walter Devenijns

Economie, donderdag 12 februari 2004

Krijgen de honderdduizenden Legioleasers hun geld terug van Dexia nu de klachtencommissie DSI de bank hard op de vingers heeft getikt? Misschien op termijn, maar voorlopig is het antwoord: nee.

Wat zei DSI eigenlijk? De kopers van Legiolease-constructies hoeven hun bankschuld grotendeels niet af te betalen. De klachtencommissie vindt dat de belegger maximaal 20 procent van de aankoopwaarde van de aandelen moet terugbetalen. De rest is voor rekening van de bank, omdat Dexia, eigenaar van Legiolease, de zorgplicht heeft geschonden. De bank keek niet of de klant voldoende geld bezat om een dergelijk risicovol contract te kunnen betalen.

Geldt de beslissing voor alle Nederlandse leasebeleggers?

Nee. Hoewel het een belangrijk oordeel is -Dexia wordt daardoor meer in het nauw gebracht -geldt de uitspraak in eerste instantie voor slechts 10 klachten die de DSI heeft onderzocht. Of de uitspraak onmiddellijk geldig is, is afhankelijk of Dexia in beroep gaat. De bank heeft formeel één maand de tijd om te beslissen. Gaat de bank in beroep dan wordt het oordeel opgeschort. De andere beleggers moeten wachten op de bemiddelingspoging van oudombudsman Oosting.

Gaat Dexia in beroep? Dat is niet bekend, maar lijkt waarschijnlijk. Dexia zegt de uitspraken nog 'te bestuderen'. Mocht de bank in hoger beroep gaan dan wordt de zaak behandeld door de 'commissie voor hoger beroep' van DSI. Hoe lang die procedure duurt, is onbekend, zo meldt DSI-directeur Kees Oosterholt. Onbekend is ook of de 2000 andere klagers die zich bij DSI hebben aangemeld, onmiddellijk profiteren van het recente DSI-oordeel. DSI kijkt waarschijnlijk eerst of Oosting resultaat boekt.

Hoe ziet de toekomst eruit? De bemiddelingscommissie van Oosting gaat binnenkort aan de slag met de DSI-uitspraken en de AFM-conclusies in de hand. Geprobeerd wordt het conflict tussende banken en de beleggers te schikken om langdurige rechtszakenen een sociale ramp onder de beleggers te voorkomen. Zal Oosting succes boeken? Het hangt ervan af of de strijdende partijen er een belang bij hebben te schikken.

Nu vooral Dexia meer onder druk staat -beurswaakhond AFM constateerde vorig jaar dat er sprake was van misleiding bij de verkoop van de leasecontracten, een conclusie die de DSI overigens niet deelt -stapt de bank misschien van haar harde onderhandelingspositie af. Tot nu toe vindt Dexia dat ze genoeg gedaan heeft voor de getroffen beleggers. ”Het is nog te vroeg om te spreken over een oplossingsrichting”, aldus een Dexia-woordvoerder.

FOCUS Wat was de aandelenlease ook al weer?

Je leende geld voor de aanschaf van een pakketje aandelen. De lening had meestal een beperkte looptijd. Na die periode werden de aandelen verkocht, waarmee de lening afgelost zou worden en de leaser ook nog een leuke koerswinst in zijn zak zou kunnen steken.

De sluipkrach uit 2000 stampte de aandelen echter de grond in. Gevolg: de lening werd niet afgelost. De aandelenlease kent schrikbarend grote getallen.

Volgens een schatting gingen er ruim 700.000 contracten over de toonbank voor 6,5 miljard euro. Alleen al marktleider Dexia incasseerde ruim 4 miljard euro van zo'n 350.000 mensen.

Copyright: Algemeen Dagblad