Duisenberg bemiddelt in Dexia-zaak
Van onze verslaggever Merijn Rengers
 
AMSTERDAM - Wim Duisenberg, oud-president van de Europese Centrale Bank, gaat bemiddelen tussen de Belgische bank Dexia en boze beleggers over de afwikkeling van tienduizenden aandelenleasecontracten. Dexia en verzekeraar Aegon stellen ten minste 425 miljoen euro beschikbaar om de beleggers tevreden te stellen.
 
De Nederlandse Bank (DNB) is de stuwende kracht achter de bemiddelingspoging. DNB wil dat Dexia en de boze beleggers zo snel mogelijk de strijdbijl begraven. Duisenberg gaat de komende maanden werken aan een schikkingsvoorstel van
Dexia voor de klanten met een lopend contract of met een niet-ingeloste schuld bij de bank.   Schikkingsvoorstel moet rust brengen
 
Dirk Bruneel, de hoogste man van Dexia in Nederland, denkt voor de zomer met een voorstel te komen. Dexia richt zijn aandacht vooral op het oplossen van het conflict met de Stichting Leaseverlies, waarin bijna 100 duizend Dexia-klanten zijn verenigd.
 
Tegelijk met de aankondiging van de bemiddeling maakten Dexia en Aegon bekend een schikking te hebben getroffen over de overname van Bank Labouchere. Dexia kocht Labouchere - en daarmee de aandelelenleasedochter LegioLease - in 2000 voor 900 miljoen euro.
 
Al in september 2000 bleek dat Dexia een kat in de zak had gekocht. De aandelenkoersen daalden en steeds meer klanten probeerden onder hun contract met Dexia uit te komen. De Belgen deden hun klanten daarop een aanbod om de pijn te verzachten en daagden Aegon voor de rechter.
 
Die rechtszaak, waarbij Dexia de koop van Labouchere wilde terugdraaien, is van de baan. Aegon betaalt hiervoor 218 miljoen euro. Daardoor valt de nettowinst van de verzekeraar over 2004 ruim 10 procent lager uit. Dexia gaat dit bedrag aanwenden om klanten te compenseren, en reserveert zelf nog eens 207 miljoen euro.
 
Dexia houdt er rekening mee dat de kosten van het desastreus verlopen Nederlandse avontuur verder zullen oplopen. Boven op de 425 miljoen euro die nu beschikbaar is, komen de kosten voor het schadeloos stellen van echtparen waarvan slechts een van beide partners het contract heeft ondertekend. Dexia wacht op een oordeel van de Hoge Raad hierover.
 
In totaal verkocht LegioLease bijna een half miljoen aandelenleasecontracten. Op het hoogtepunt van de beurshausse, begin 2000, stonden beleggers voor 6,5 miljard euro bij bedrijven als Labouchere, Aegon en Fortis in het krijt. Met dit geleende geld financierden de banken de aandelen van hun klanten. Een eerdere bemiddelingspoging tussen banken en beleggers mislukte.
 
Een woordvoerder van Leaseverlies wil deze poging 'een maximale kans' geven. Piet Koremans van het Platform Aandelenlease, dat zich vooral inzet voor klanten die op individuele basis procederen, is sceptisch. 'Dit is een enorm slimme zet van Dexia. Ze verliezen steeds meer zaken bij de rechter en winnen hiermee tijd.'
 
© de Volkskrant