Artikel uit De Gelderlander van 12-04-2003

Berooide beleggers halen uit naar adviseurs

Door onze redactie economie

Tienduizenden beleggers in lease-producten zitten diep in de schulden sinds de aandelenkoersen zijn ingestort. Enkele tientallen kwamen gisteren verhaal halen bij een van de aanbieders, Spaar Select.

BREDA - De stemming was grimmig en toch mat. Een kleine honderd slachtoffers reisde gisteren uit alle hoeken van het land naar Breda. In optocht trokken ze naar het hoofdkantoor van Spaar Select, een van de aanbieders van de versmade leasecontracten.

Jürgen Weber, de man achter de Arnhemse stichting Payback, loopt met doodskist aan de kop van de stoet. Veel gedupeerde beleggers zien in hem een strohalm. Toch verkocht Weber zelf de omstreden producten. "Ik loop naar mijn oude werkgever, ik heb als adviseur zelf zulke plannen verkocht", bekent hij. "Spaar Select bracht ons een mentaliteit bij van scoren en wegwezen. Pas na 11 september realiseerde ik me hoe gevaarlijk zulke beleggingsproducten zijn. Daarna ben ik ermee gestopt." Payback telt inmiddels 1500 leden en richt zich, zo vertelt Piet Koremans van het actiecomité, niet op één specifieke aanbieder of tussenpersoon van leaseconstructies, zoals Leaseverlies (tegen Legio Lease) en Leaseleed (versus Spaar Select).

"Wij zijn er voor alle gedupeerden. En we beperken ons niet tot een juridische strijd, want die kan jaren duren en zoveel tijd hebben de meeste slachtoffers niet. Die krijgen nu al de incassobureaus aan de deur of moeten hun huis uit. Daarom kiezen wij voor actie en proberen politiek Den Haag wakker te schudden", stelt Koremans.

Menig deelnemer kan zich nu wel voor het hoofd slaan ooit met geleend geld te hebben belegd. Maar dat is wijsheid achteraf. "Maar wist ik veel. Niemand heeft mij op de risico's gewezen," verklaart de Rotterdamse Jacky van de Noord de woede die zich richt op de adviseurs die er grof geld aan verdienden en nu niet thuis geven.

Bredanaar A. Embregts had, na drie studerende kinderen, met een klein pensioentje 4000 gulden gespaard. "Via de winstverdriedubbelaar van Legio Lease wilde ik daar een autootje van kopen. Maar ik heb nu een schuld van 9000 euro. Schandalig gewoon." Myra van Benthem uit Maarssen had van Dexia begrepen in het slechtste geval minder winst te boeken. "Onze 9000 gespaarde guldens zijn nu 20.000 euro schuld. Ons is nooit verteld dat we dit risico liepen."

De directie van Spaar Select neemt de doodskist met protestpost minzaam in ontvangst. "Maar verder is er niks uitgerold", verzucht Payback-spreekbuis Koremans. "We plannen nu nieuwe acties en willen de politiek ertoe bewegen de betaling van de renteschuld op te laten schorten voor de meest schrijnende gevallen." Spaar Select zegt toe individuele gevallen wel te willen beoordelen. "Als een adviseur aantoonbaar in de fout is gegaan willen we daar naar kijken," zegt een woordvoerder van Spaar Select toe.

Copyright © De Gelderlander