Dexia doet aanbod tot schikking
Van onze verslaggever Douwe Douwes
 
AMSTERDAM - Dexia Bank heeft afgelopen weekeinde een groep van 450 leasebeleggers een schikkingsvoorstel gedaan. De groep had geld gestopt in een combinatie van financiële producten die extreem veel risico opleverde.
 
Het betreft beleggers die zich hebben aangesloten bij de stichting Leaseleed. Dat is een van de stichtingen die namens gedupeerde beleggers proberen geld te krijgen van de aanbieders van effectenleaseproducten.   Groep depotbeleggers komt in aanmerking
 
Deze beleggers kochten tussen 2000 en 2002 zeer riskante beleggingsproducten op aanraden van tussenpersoon Spaarselect. Ze stopten een deel van de waarde van hun huis in beleggingsdepots, waarmee participaties in een beleggingsfonds werden gekocht. Daarnaast werd de aankoop van leaseproducten ermee gefinancierd. Toen de beurzen in de zomer van 2000 begonnen te dalen, leverde dat deze beleggers extra grote verliezen op.
 
Beurstoezichthouder AFM heeft de aanbieders van deze zogeheten ‘depotleasecontracten’ eerder in strenge bewoordingen gekapitteld. Volgens Dexia is dat de reden waarom voor deze beleggers ‘een aparte oplossing’ is gezocht.
 
Volgens Jan Westmeijer, bestuurslid van de stichting Leaseleed, bedraagt de gemiddelde schade van de beleggers die bij zijn stichting zijn aangesloten 75 duizend euro. De stichting Leaseleed heeft het aanbod van Dexia neutraal aan de aangeslotenen voorgelegd. Ze moeten zelfstandig beslissen of ze op het voorstel ingaan.
 
Volgens een woordvoerder van Dexia stuurt de bank iedere betrokken belegger een persoonlijk aanbod. Er is echter geen sprake van dat de beleggers volledig schadeloos zullen worden gesteld. ‘Dat is wel de doelstelling van de stichting’, zegt Westmeijer. ‘Dus leggen we het voorstel niet met een positief advies voor aan de aangesloten beleggers.’
 
De woordvoerder van Dexia wil niet bekendmaken hoeveel geld de bank voor het schikkingsvoorstel opzij heeft gezet. ‘Het valt binnen de 207 miljoen euro die we in december als voorziening hebben genomen’, zegt hij.
 
De woordvoerder doelt op een schikking die Dexia en Aegon *de verzekeraar die Labouchere in 2000 aan Dexia verkocht* in december troffen. Dexia wilde de aankoop van Labouchere via de rechter ongedaan maken. Onderdeel van de schikking tussen Dexia en Aegon was dat beide partijen een som geld beschikbaar zouden stellen om de gedupeerde leasebeleggers *vele tienduizenden* tegemoet te komen. Oud-president van de Europese Centrale Bank Wim Duisenberg gaat daarbij bemiddelen.
 
Het aanbod dat nu aan de aangeslotenen van Leaseleed is gegaan, staat los van die bemiddeling, stelt de woordvoerder van Dexia. ‘Dit gaat om een specifieke groep, die een specifiek probleem heeft.’
 
© de Volkskrant