Ex-Dexia-handelaar gedagvaard om zwendel
 
VASCO VAN DER BOON
 
AMSTERDAM - Justitie in België heeft een voormalig medewerker van Dexia gedagvaard wegens zijn rol in een grote fraudezaak bij de Frans-Belgische bank. Dexia -woordvoerder Ulrike Pommée bevestigt een bericht hierover in het dagblad De Tijd. Het Belgische parket heeft ook twee Zwitserse bankiers als medeverdachte aangemerkt.
 
Dexia heeft de zwendel in 2001 zelf ontdekt. De bank heeft de betrokken medewerker toen ontslagen en aangifte gedaan bij de Belgische autoriteiten. Na een zes jaar durend onderzoek heeft de Belgische justitie nu zo veel bewijs tegen de Belg en de twee Zwitsers dat is overgegaan tot een officiële 'in verdenkingstelling'.
 
Dexia kan slechts beperkt vragen over de affaire beantwoorden. De bank zegt niet te weten wanneer de zaak voor de rechter komt. 'Hopelijk zo vlug mogelijk.'
 
De hoofdverdachte was op de 'marktenzaal' van Dexia obligatiehandelaar. Onder zijn verantwoordelijkheid viel het beheer van een portefeuille staatsobligaties met een laag risicoprofiel. Door de interne controlemechanismen te omzeilen, wist de bankier in plaats van in staatsobligaties in werkelijkheid in risicovolle aandelen in bedrijven te beleggen, aldus Pommée. De risico's op die geheime beleggingsportefeuille waren niet afgedekt.
 
De twee Zwitserse bankiers, waarnaar de Zwitserse justitie ook een onderzoek heeft verricht, zouden de hoofdverdachte hebben geholpen bij het opzetten van zijn illegale aandelenhandel. Met het inzakken van de aandelenbeurzen begin deze eeuw, kwam de zwendel aan het licht.
 
De Tijd tekent uit de mond van Pommée op dat de totale fraude een omvang heeft van euro 300 mln. De Dexia -woordvoerder ontkent nu dat dit bedrag correct is. 'We gaan ons niet vastleggen op een schadebedrag van euro 300 mln.' Kan de schade voor de bank dan meer zijn? 'Het is zeker vast niet meer.'
 
Volgens De Tijd is de fraude driemaal zo groot als Dexia tot nu toe heeft geopenbaard. Op aanwijzing van de Belgische financiële toezichthouder CBFA meldde de bank in 2001 dat het elimineren van de schade die de verdachte had aangericht de bank euro 108 mln zou kosten. De Dexia -woordvoerder zegt nu dat in de periode 2001 tot 2004 voor de fraude ongeveer euro 100 mln aan voorzieningen en kosten zijn genomen in de jaarrekeningen. Daarnaast is een schade van euro 100 mln bij de verzekering gedeclareerd. Die bedragen mogen van de Dexia -woordvoerder als een minimale schade bij elkaar worden opgeteld tot euro 200 mln.
 
Of en wat er dan mogelijk nog meer als schade kan worden gerekend, kan de woordvoerder niet zeggen. Dexia benadrukt dat de nieuwe ontwikkelingen in de affaire 'geen enkel negatief financieel gevolg' meer zal hebben voor de bank. 'Integendeel: Dexia zette een reeks stappen om de opgelopen schade geheel of gedeeltelijk te verhalen op derden.'
 
De bank vindt het te vroeg om te zeggen of dit nog iets kan opleveren. De bank kan bevestigen noch ontkennen of de verdachte onder meer in bevriende bedrijven heeft belegd.
 
Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad