AFM haalt uit naar gretige geldverstrekkers
 
Kromliggen voor te ruim krediet
 
De Telegraaf 13 januari 2007
 
Van een onzer verslaggevers
 
AMSTERDAM, zaterdag
       Consumenten zijn in grote geldproblemen gekomen nadat banken en creditcardmaatschappijen hun bewust te veel geld hebben geleend. Door hoge aflossingen leven ze onder het bestaansminimum.
        Dat constateert de financiele waakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM) na onderzoek. "Niet alle banken en andere kredietverleners zijn fout, maar het komt nog vrij algemeen voor", bevestigt de woordvoerder van toezichthouder AFM de praktijken. "Dit is volstrekt onverantwoord."
       De toezichthouder kondigt scherpere eisen en controles aan. Geldverstrekkers moeten hun reclames aanpassen: driekwart is niet in orde. Bij leningen voldoet 10 procent niet aan regels.
       
Vaste lasten
        De geldverstrekkers laten volgens onderzoek van de AFM na om te controleren wat de maandelijkse vaste lasten zijn, zoals ziektekosten, energielasten en betaalachterstanden. De toezichthouder, die geen namen wil noemen, heeft kredietverstrekkers al meermalen gewaarschuwd. De praktijken gaan gewoon door, aldus de AFM. De brancheverenigingen komen dit voorjaar met een eigen gedragscode waarover de AFM "tevreden" is.
       Volgens nieuwe regels moeten kredietverstrekkers zich veel terughoudender opstellen bij het uitlenen van geld. Wie meer dan 250 euro wil uitlenen, behoort de hoogte van het inkomen en de lasten van de aanvrager te controleren.
 
       De kredietverstrekkers zijn verbolgen over het onderzoek.
       "Bij onze leden komt dit niet voor", aldus de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland, hoewel drie van haar leden in het onderzoek zijn aangeklaagd. "Onze leden wijzen gemiddeld twee derde van alle aanvragen af; dus we controleren wél."
       Toch zegt de vereniging strenger toezicht op haar leden toe en scharen de banken en de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie zich achter de scherpere leenvoorwaarden.
       Minister Zalm van Financien noemde de overtredingen "zeker in dit aantal niet acceptabel".
       Kredietverstrekker DSB Bank van zakenman Dirk Scheringa voelt zich niet aangesproken.
       "We zijn blij met de nieuwe regels", aldus woordvoerder Klaas Wilting.
 
© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.