Stichting Leaseverlies eist hulp van rechtshulpwinkel
 
door BART MOS
 
AMSTERDAM, woensdag
De Stichting Leaseverlies, die de belangen behartigt van ruim 80.000 gedupeerde beleggers in aandelenleaseproducten van Dexia Bank, is verbolgen over de weigerachtige houding die bureaus voor rechtshulp aannemen ten aanzien van leaseklanten. Verreweg het merendeel van de 43 rechtswinkels in Nederland zegt niets voor Dexia-klanten met een individuele hulpvraag te kunnen doen. Zij verwijzen veelal door naar de Stichting Leaseverlies, dat op haar beurt juist een gang naar de rechtswinkels adviseert. „De bureaus diskwalificeren zichzelf hiermee”, aldus Leaseverlies.
 
De komende weken worden 150 klanten van Dexia gedagvaard in kort geding wegens het niet nakomen van hun betalingsverplichtingen aan de bank. Zij hebben een schuldpositie opgebouwd doordat de waarde van hun gefinancierde aandelen onder de hoogte van hun lening is gezakt. De Stichting Leaseverlies, waarbij een groot deel van de gedupeerden is aangesloten, biedt – ondanks eerdere toezeggingen – geen juridische hulp bij individuele procedures.
De aangekondigde rechtszaken treffen vooral minder draagkrachtige beleggers die over het algemeen niet in staat zijn zelf een advocaat in de arm te nemen. Bureaus voor rechtshulp, waar onbemiddelden normaal gesproken voor gratis juridische hulp terechtkunnen, wijzen betrokken beleggers echter de deur. „Wij beschikken niet over voldoende deskundigheid terzake”, verklaart een medewerkster van de rechtswinkel in Alkmaar, net als veel van haar collega´s van bureaus in andere steden. „Daarom verwijzen we meestal door naar een gespecialiseerde advocaat of de Stichting Leaseverlies.”
De bureaus voor rechtshulp beamen dat het ´onhandig´ is dat Leaseverlies beleggers juist adviseert om zich bij rechtswinkels te melden indien zij niet in staat zijn om een advocaat te bekostigen. De belangenvereniging zelf zegt de huidige situatie te betreuren. „Het is een kwalijke zaak dat beleggers bij rechtswinkels nul op het rekest krijgen. Zij zouden over voldoende deskundigheid moeten beschikken om juridische bijstand te kunnen verlenen”, stelt een woordvoerder. Komende week komt het bestuur van de Stichting Leaseverlies bijeen om onder meer de problemen met de rechtswinkels te bespreken. De belangenvereniging zegt de kwestie desnoods aan te zullen kaarten bij het ministerie van Justitie.
 
Ton Bazelmans, directeur van het financiële ´letselschadebureau´ Santema & Blonz, noemt het onbegrijpelijk dat de Stichting Leaseverlies zelf geen oplossing biedt voor de individuele procedures die Dexia Bank aan het opstarten is. „Het is overduidelijk dat Dexia probeert een wig te drijven tussen klanten die hun schuld niet kunnen afbetalen en de groep die dat wél kan. Daarmee creëren ze verdeeldheid binnen de groep van gedupeerden. Bovendien rekenen ze allereerst af met de meest kwetsbare klantengroep. Op die manier blijven er straks in de Stichting uitsluitend nog bemiddelde klanten over, zodat Dexia zich een stuk minder zorgen meer hoeft te maken over het mogelijk verzaken van haar zorgplicht”, voorspelt Bazelmans. Volgens hem zou Leaseverlies er goed aan doen een aparte financiële bijdrage aan de leden te vragen waarmee eigen advocaten ingehuurd kunnen worden voor de ophanden zijnde procedures. Dat zou Dexia er van kunnen weerhouden nieuwe procedures op te starten. Bazelmans: „Nu gedagvaarde leaseklanten aan hun lot worden overgelaten, dreigt een versnippering van kennis en ontstaat het risico dat er uitspraken volgen die in het nadeel van de gehele groep gedupeerden uitpakken.”
 
Copyright © De Telegraaf