Ruzie AFM en DSB Bank komt aan oppervlakte
 
GERBEN VAN DER MAREL
 
AMSTERDAM - Wat voor de buitenwereld geheim had moeten blijven, kwam vrijdag alsnog naar buiten: de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en DSB Bank vliegen elkaar al jaren in de haren.
 
De slepende ruzie kwam naar voren op een zitting gisteren van de bestuursrechter in Rotterdam. Die moest zich uitspreken over een boete die de AFM in 2004 had opgelegd aan DSB Bank.
 
De kemphanen lijken in hun geschil geen enkel middel te schuwen. De toezichthouder legde afgelopen jaren boetes op, overwoog bestuurders af te zetten en stuurde tot twee keer toe het Openbaar Ministerie (OM) op de bank af.
 
DSB Bank sleepte op zijn beurt de AFM voor de rechter en betichtte bestuurder Paul Koster van een dubbelrol. Een andere AFM'er dreigde op een nieuwjaarsborrel de bank 'aan de schandpaal' te nagelen. Ook wordt de beurswaakhond 'mysterie shopping' verweten, het stiekem aanvragen van leningen om belastende informatie tegen DSB te verzamelen.
 
De kern van het verwijt van de AFM is dat de bank van ondernemer Dirk Scheringa meermalen de regels heeft overtreden met de verkoop van leningen en aandelenleaseproducten. De Rotterdamse rechtbank gaat daar nu in mee. Zij bekrachtigde vrijdag de boete van euro 18.150 die de AFM in september 2004 oplegde aan DSB .
 
DSB had zogeheten cliëntenprofielen moeten opstellen van klanten die belegden in het aandelenleaseproduct Hollands Welvaren Select. Het gaat hierbij niet om eenvoudige kant-en-klare producten, zoals DSB beweert. Het leaseproduct van DSB staat al langer ter discussie. Eerder bepaalde de klachtencommissie van het Dutch Securities Institute dat DSB een klagende belegger met dit product zijn inleg moest terugbetalen.
 
Een tweede conflict tussen de AFM en DSB ging over de het verkopen van kredieten. De bank zou verzuimd hebben om voldoende informatie te verschaffen over de rentepercentages. Ook zouden internetklanten via banners naar websites zijn geleid die niet voldoen aan de Wet op het consumentenkrediet. De AFM besloot aangifte te doen. Toch zijn de twee onderzoeken van de Fiod-ECD volgens de bank geseponeerd.
 
Voor de AFM waren alle vermoedens voldoende om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van bestuurders. Uiteindelijk zag de toezichthouder af van een afzettingsprocedure, omdat het aantal boetes flink is teruggebracht na tussenkomst van een zogeheten boetefunctionaris van de AFM. De toezichthouder wilde zeven boetes opleggen. Dat aantal is teruggebracht tot twee.
 
Ondanks alle verwijten van de AFM wist het snelgroeiende DSB eind 2005 gewoon een bankvergunning te krijgen van de Nederlandsche bank (DNB).
 
Dat het hoogopgelopen conflict pas vrijdag aan de oppervlakte kwam, heeft te maken met de moeite die DSB Bank heeft gedaan om de zaak geheim te houden.
 
De rechtbank Rotterdam heeft nu bewust het stilzwijgen doorbroken met de publicatie van een vonnis waarin de bank en toezichthouder voor het eerst met naam en toenaam worden genoemd. Opvallend, omdat de AFM op grond van recente arresten van het hof juist is verboden boetes te publiceren.
 
De AFM en DSB hebben de ruzie nog niet bijgelegd. Een woordvoerder van de bank zegt 'het volste vertrouwen' te hebben in het hoger beroep. Ook de AFM bewaart de stevige taal voor de rechtszaal. 'We hebben kennis genomen van het vonnis.'
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad

De uitspraak van bovengenoemde rechtszaak kunt u hier lezen