Aandelenlease
Geldmachine leidt tot massale schuldenlast

door Miranda Megens

Vrijdag 14 november 2003 - Dexia Bank moet een schuld van bijna 60.000 euro overnemen van een gedupeerde aandelenlease-belegger. De uitspraak is een steun in de rug van de honderdduizenden andere gedupeerden, die al lang strijden tegen de aanbieders van deze snelle beleggings-producten.

Aandelenlease leek in de jaren negentig op investeren in een geldmachine. Door de almaar stijgende beurskoersen zou door deze beleggingsproducten op het einde van de looptijd 'automatisch' veel geld worden verdiend. De rente was aftrekbaar en de koerswinst belastingvrij. Maar de beurshausse bleek eindig. Duizenden raakten in financiële problemen door de aandelenlease, die het mogelijk maakte met geleend geld ook te beleggen op de beurs. Grootouders die dachten dat ze voor hun kleinkinderen spaarden, jongeren die meenden dat ze een vierbaansweg hadden gevonden om hun studiebeurs af te lossen, huisvaders die meenden dat ze een kip hadden gekocht die gouden eieren legde. Ineens zaten ze tot hun grote schrik met een schuld opgezadeld.

De onvrede bundelde zich in belangenverenigingen met namen als Leaseverlies, Eegalease, Pay-back, Leaseleed, Juniorlease en Adviesverlies. Leaseverlies en Eegalease zijn met 105.000 leden de grootste clubs, wat iets zegt over de impact die deze kwestie heeft in Nederland.

Dexia Bank

De grootste groep gedupeerden kreeg buikpijn van zijn lopende overeenkomst met het bedrijf Legio Lease, voorheen eigendom van Aegon, inmiddels onderdeel van Dexia Bank. De belangenorganisaties Leaseverlies en Eegalease richten zich puur op de belangenbehartiging van beleggers in producten van Legio Lease. Pogingen van Dexia en Leaseverlies om de zaak te schikken liepen eind vorig jaar stuk. Dexia Bank werd deze week veroordeeld tot betaling van een schuld van bijna 60.000 euro aan een gedupeerde aandelenlease-belegger. De uitspraak in dit individuele geval is een steun in de rug van de honderdduizenden andere gedupeerden, die al lang strijden tegen de aanbieders van deze snelle beleggingsproducten.

In januari dit jaar begon de collectieve rechtszaak van Leaseverlies tegen Dexia. Leaseverlies wil dat de volledige restschuld wordt kwijtgescholden, eist terugbetaling van eerder overgemaakte maandtermijnen en vergoeding van de rente. Het gaat om een claim van in totaal miljarden euro's. Deze procedure kan jaren gaan duren. Begin 2001 waren er 700.000 mensen met een aandelenlease-product van gemiddeld 9.200 euro. Ongeveer 6 procent had in dat jaar één of meer aandelenleaseplannen. Hoe dieper de beurs de afgelopen jaren zakte en hoe hoger de verliezen voor de consument opliepen, hoe onrustiger politici werden. Toenmalig minister van Financiën Hoogervorst wilde buiten de kwestie blijven, maar zijn opvolger Gerrit Zalm ondernam wel actie en stelde in september de Commissie Geschillen Aandelenlease in. Die probeert nu een oplossing te vinden die voor alle betrokken partijen aanvaardbaar is.

Partijen

Er wordt nu gepraat met alle betrokken partijen. Aan de aanbiederskant zijn dat Aegon, Fortis, Dexia, ING, DSB, Levob, Ohra en Spaarselect. Aan de afnemerskant zijn dat Leaseverlies/Eegalease, Consumentenbond, de Vereniging van Effectenbezitters, Adviesverlies, Leaseleed, Gesp, Consument en Geldzaken, Juniorlease en Pay-back. In deze gesprekken wordt afgetast wat de mogelijkheden zijn.

Belangrijk zijn ook de uitspraken die de klachtencommissie van het Dutch Securities Institute (DSI) in november gaat doen over een aantal voorbeeld-zaken die representatief zijn voor de vele klachten die bij het DSI liggen. Deze uitspraken dienen als vertaalslag voor de hondderdduizenden gedupeerden en zijn uitgangspunt om over bemiddeling verder te praten.

  • -Bij aandelenlease beleggen de deelnemers met geleend geld. De betaling kan periodiek of in één keer worden voldaan worden, maar is lager omdat gespeculeerd werd op koersstijgingen.
  • -Over de leensom moet fikse rente worden betaald.
  • -De looptijd van de contracten varieert van drie jaar tot tien jaar.
  • -De koerswinsten zijn na aftrek van kosten en rente voor de klant.
  • -Als de beurskoersen niet het belegde bedrag halen - wat de afgelopen jaren het geval is geweest - blijft de klant met een schuld zitten. De aandelen hebben dan onvoldoende opgebracht om de lening inclusief rente af te lossen.
  • -Op het hoogtepunt van aandelenlease hadden 700.000 mensen voor 6,5 miljard euro beleggingen met geleend geld. De gedupeerde beleggers hebben een schadevergoeding geëist van 3 tot 4,5 miljard euro.

     Copyright © 2004 Brabants Dagblad - alle rechten voorbehouden