Dexia veroordeeld tot betalen van ruim een ton aan boze belegger
Van onze verslaggever Merijn Rengers
 
AMSTERDAM - De Amsterdamse rechtbank heeft de Belgische bank Dexia veroordeeld tot het terugbetalen van meer dan honderdduizend euro aan een van zijn klanten. Het betreft een man uit Bavel die zonder het te beseffen een enorme lening was aangegaan bij de bank om te gaan beleggen. Hij krijgt al zijn geld terug.
 
De man wilde een klein bedrag lenen om zijn huis in te richten en gaf in 2000 zijn financiële wel en wee in handen van de Amersfoortse tussenpersoon All Personal Finance. Die sloot voor hem een groot aandelenleasecontract bij Dexia en kocht een pakket aandelen.
 
De opbrengst van de verwachte koerswinst op de aandelen zou zijn maandlasten drukken, zodat hij aan het eind van de rit gratis zijn huis zou hebben ingericht. De gehele constructie werd gefinancierd met een extra hypotheek op de woning van de man.
 
De aandelenkoersen daalden echter, zodat de klant aan zijn ongewenste beleggingsavontuur een enorme schuld bij Dexia overhield. In 2003 besloot de man de contracten aan te vechten, onder meer omdat hem nooit was verteld dat hij een grote lening aanging en dat er een reële mogelijkheid was dat hij een schuld zou overhouden aan de afwikkeling van de financiële constructie.
 
De Amsterdamse rechtbank geeft hem volledig gelijk. Dexia had volgens de rechter zijn klant veel beter moeten voorlichten, kan zich niet verschuilen achter het feit dat All Personal Finance de man in contact bracht met de bank en had zich serieus moeten verdiepen in zijn financiële situatie. Oordeel derhalve: de beleggingscontracten kunnen vernietigd worden en Dexia moet een bedrag van meer dan honderdduizend euro terugbetalen.
 
Het vonnis is niet alleen opmerkelijk vanwege de hoogte van het bedrag, zegt Hendrik Jan Bos, advocaat van de Dexia-klant. ‘Vrijwel tegelijk met dit vonnis doet Dexia een schikkingsvoorstel aan de stichting Leaseleed, waarin 450mensen met identieke problemen verenigd zijn. In dat voorstel wil de bank echter niet alles terugbetalen, terwijl de rechter Dexia daar hier wel toe veroordeelt.’
 
Oud ECB-directeur Wim Duisenberg bemiddelt tussen Dexia en meer dan honderdduizend boze beleggers. De wil van beleggers om te schikken neemt af nu blijkt dat rechtbanken Dexia vaker in het ongelijk stellen.
 
© de Volkskrant