Studenten schrijven Dexia-conclusies
 
Al sinds half augustus zit een vijftiental studenten avond aan avond in de Amsterdamse vestiging van NautaDutilh te zwoegen op de verdediging van Dexia Bank. Onder leiding van een medewerker van NautaDutilh wordt op basis van zogenoemde templates gewerkt aan zo'n 700 verschillende zaken die een sterke gelijkenis met elkaar vertonen. Massaproductie dus, die door NautaDutilh-partner mr. Daan Lunsingh Scheurleer echter als een voor de advocatuur 'innovatieve vorm van bedrijfsvoering' wordt omschreven.
 
Even een kleine uitleg: NautaDutilh is de huisadvocaat van Dexia dat - net als verzekeraar Aegon - sinds enige tijd wordt belaagd door grote aantallen teleurgestelde/gedupeerde beleggers. De door deze groep aanhangig gemaakte procedures (het aantal loopt inmiddels in de duizenden) zijn tijdelijk stopgezet, in afwachting van het oordeel van het Amsterdamse hof over de zogenoemde Duisenberg-regeling. Deze beoogt namelijk de totstandkoming van een collectieve regeling. Veel beleggers zijn het hier echter niet mee eens en zijn toch op individuele basis een juridische procedure gestart. De verwachting is dat na het oordeel van het hof alle procedures weer zullen gaan lopen. Vooruitlopend daarop is NauraDutilh nu bezig met het opstellen van de conclusies van antwoord. Lunsingh Scheurleer denkt er nog tot het eind van het jaar mee bezig te zijn.
 
Stampwerk
Voor een kantoor dat zich beroept op high end juridisch handwerk, lijkt het inhuren van werkstudenten voor dit soort stampwerk ongebruikelijk. Maar uit de woorden van Lunsingh Scheurleer blijkt dat NautaDutilh van de nood een deugd heeft gemaakt. "Wij willen onze klanten de best mogelijke dienstverlening bieden, en in dit geval doen we dat hiermee. Er is een aantal gevorderde studenten geselecteerd die we kenden van eerdere stages en masterclasses. Deze mensen zitten nu 's avonds, onder toezicht van een medewerker, te werken aan deze klus. Er bestaat een aantal voorbeeldmodellen dat door onze eigen medewerkers en partners en die van Spigthoff met wie wij de zaak samen doen, zijn gemaakt. Daar zit heel veel expertise en werk in. Omdat de zaken in veel gevallen een grote onderlinge gelijkenis vertonen, kunnen studenten met behulp hiervan komen tot concept-conclusies van antwoord. Uiteraard wordt alles wat ze doen bekeken en beoordeeld door medewerkers en uiteindelijk staat het hele proces onder toezicht van partners." Lunsingh Scheurleer wil niet ingaan op vragen over het tarief dat Dexia in rekening wordt gebracht voor ds studentendiensten: "Zoals elk kantoor kennen we voor elk ervaringsjaar verschillende tarieven. Dat is alles wat ik hierover wil zeggen. "De suggestie als zou NautaDutilh het liefst zijn neus hebben opgehaald voor dit werk wijst hij resoluut van de hand. "Nee! De hele zaak rond de effectenlease is een zaak zonder weerga, en we zijn er trots op eraan te mogen werken. En dit deel vormt een integraal onderdeel van de hele zaak, dus natuurlijk doen we ook dit. We hebben er gewoon een onorthodoxe oplossing voor gevonden die ons en de cliënt prima bevalt."

Copyright © Juridisch nieuws nr.11-2006