Zonder advocaat volgt gegarandeerd veroordeling
 
Berooide klanten Legio extra dupe
 
door Bart Mos
 
AMSTERDAM, zaterdag
Slachtoffers van het aandelenleasedrama Legio Lease die geen geld hebben om een advocaat in te huren, worden momenteel bij bosjes veroordeeld tot het betalen van torenhoge schulden aan Dexia. Dit als gevolg van het schrijnende gebrek aan juridische bijstand voor minima. Indien betrokkenen namelijk geen advocaat naar de rechtbank meenemen, worden zij veroordeeld ´wegens niet verschijnen´.
Dit meldt de belangenvereniging Payback, die gedupeerde aandelenleasebezitters bijstaat. De vereniging luidt de noodklok omdat zij wordt overspoeld door de lotgevallen van leaseklanten die volledig aan de grond zijn geraakt.
Het gaat om mensen die zelf geen juridische bijstand kunnen betalen en daarom zijn aangewezen op advocatenkantoren die hun medewerkers met ´toevoeging´ laten werken. Dat is een speciale regeling waarbij de overheid een deel van de advocaatkosten voor haar rekening neemt. Steeds minder advocaten echter zijn hiertoe bereid.
„Een armlastig lid van onze vereniging is negen advocaten kantoren afgeweest en kreeg overal nul op het rekest. Vervolgens is hij zonder advocaat naar de rechtszitting gegaan. Daar werd hij om die reden bij verstek veroordeeld. Nu moet hij zijn totale restschuld aan Dexia betalen”, zegt Paybackbestuurslid Piet Koremans.
 
Honderdduizenden consumenten kochten eind jaren negentig een aandelenleaseproduct. Zij kregen daarbij een pakket aandelen dat gekocht werd met een lening. Aangenomen werd dat de lening aan het eind van de looptijd afgelost kon worden met de opbrengst van de aandelen, maar door het instorten van de aandelenmarkten resteerden slechts hoge schulden en vaak waardeloze aandelen. Veel klanten stellen verkeerd voorgelicht te zijn door de aanbieders, waaronder Legio Lease, onderdeel van de Belgische bank Dexia. Deze is sinds afgelopen najaar bezig met het dagvaarden van klanten die weigeren hun schuld in te lossen.
Het probleem doet zich voor bij schulden boven de 5000 euro, wat het geval is bij het merendeel van de betrokkenen.
 
De Telegraaf 17 april 2004