Dexia en Nederlandse leasebeleggers kruisen degens in cruciaal proces
 
De Standaard  Woensdag 17 mei 2006
 
FlNANCIEN
 
Van onze redaçteur
Nico Tanghe
 
In een veelbesproken rechtszaak probeert Dexia de zogenaamde Duisenberg-schikking algemeen bindend te laten verklaren.
 
DEXIA speelt de komende dagen een belangrijke troef uit in het Nederlandse aandelenlease-schandaal.
Het hof van beroep in Amsterdam buigt zich sinds gisteren over het verzoek van Dexia om de zogenaamde Duisenberg-regeling bindend te laten verklaren voor alle boze leasebeleggers in Nederland.
De rechtbank doet dat in een ongewoon kader: het congrescentrum Expo XXI in Amsterdam.
Het plaatselijke gerechtsgebouw is te klein om dit sterk gemediatiseerde proces te behandelen.
In aanwezigheid van enkele honderden gedupeerde leasebeleggers, mocht onder meer de advocaat van Dexia gisteren zijn openingspleidooi houden.
Later op de dag volgden tien persoonlijke getuigenissen van gedupeerde leasebeleggers.
Dexia rolde in het schandaal via de overname van de Nederlandse Bank Labouchère, die eind jaren negentig op grote schaal aandelenleaseproducten verkocht. Dat zijn beleggingsformules waarbij de klant geld leent om aandelen te kopen op de beurs.
Toen de beurskoersen begin 2000 in elkaar zakten,konden de meeste Nederlandse beleggers hun schulden niet terugbetalen, waarop ze zich tegen moeder Dexia keerden. Volgens hen werden ze verkeerd voorgelicht, velen dachten dat ze eer spaarrekening hadden afgesloten.
Nadat een stortvloed van rechtszaken geen uitsluitsel bracht, schakelde de Nederlandse overheid de voormalige ECB-voorzitter Wim Duisenberg in om een minnelijke schikking te onderhandelen. In april 2005 bereikte hij een akkoord waarin Dexia beloofde om de gedupeerden gemiddeld twee derden van de restschuld uit te betalen. De bank zette daarvoor 400 miljoen euro opzij.
Maar de schikking had niet het verhoopte succes.Naarmate de tijd vorderde, bleken steeds meer beleggers voort te procederen, in de hoop meer geld te recupereren.
Samen met consumenten-en beleggersverenigingen diende Dexia daarop een verzoek in om de minnelijke schikking algemeen bindend te laten verklaren, waarop alle lopende rechtszaken werden geschorst.
In een eerste zitting gaf de rechtbank de honderdduizenden gedupeerden de kans verzet aan te tekenen tegen het verzoekschrift.
"Er kwamen 60  verweerschriften binnen, in naam van ongeveer 30.000 leasebeleggers", verklaarde Joost Papeveld van Leaseproces. Dat advocatenkantoor organiseert het verzet op basis van ,,no cure no pay '.
De verwachting is dat het proces vier dagen zal duren.
 
Copyright De Standaard