’Ik heb nog mazzel gehad met 13.500 euro schuld’

Van een onzer verslaggeefsters

DEN HAAG, donderdag
„Schandalig. Het zijn een stelletje bandieten. Ik heb nog nooit gedemonstreerd, maar hier moet wat aan gedaan worden.” Woorden uit monden van aandelenleaseklanten die gisteren in Den Haag demonstreerden tegen de gang van zaken bij Dexia Bank. Van Haagse kak tot rasechte Rotterdammers, gepensioneerden en jongelui, gebroederlijk stonden zo’n 150 mensen naast elkaar om hun protest te laten horen.

Zo’n 600.000 aandelenleaseklanten hebben gezamenlijk een restschuld van enkele miljarden euro’s bij Dexia uitstaan. Allemaal leenden ze geld om daarmee in aandelen te beleggen. Door de gekelderde waarden van de aandelen verdienden ze niks, maar raakten ze juist in de schulden.
Zoals het echtpaar De Veer uit Vlijmen. In 1999 kochten ze een van de vele aandelenleaseproducten om te beleggen. „We wilden sparen voor onze 50-jarige bruiloft in 2002. En wat extra geld zou handig zijn omdat we geen overlijdensrisicoverzekering hebben afgesloten. Ons werd verteld dat we het ingelegde geld hoe dan ook zouden terugkrijgen, eventueel met een kleine winst.”
Hoe anders verliep het scenario. De aandelenmarkt spatte als een zeepbel uiteen en de familie De Veer zit met een schuld van € 18.000. Ze voelen zich misleid omdat ze niet beter zijn voorgelicht. „Ons is nooit goed uitgelegd dat het om geleend geld ging.”
Blij zijn ze dan ook dat de stichting Pay-Back de demonstratietocht heeft georganiseerd. Met verve slaan de demonstranten met uitgedeelde houten latjes op lege blikjes om zo flink lawaai te maken. Vanaf het Malieveld gaat het naar de ingang van de Tweede Kamer, waar Agnes Kant (SP), Frans Heemskerk (PvdA) en Kees Vendrik (GroenLinks) laten weten dat het „allemaal veel te lang duurt”. Het drietal doelt op het rapport van de Commissie-Oosting. Deze commissie heeft Zalm vorig jaar september in het leven geroepen om tot een passende oplossing te komen waar alle partijen zich in kunnen vinden. De Tweede Kamer zal zich 30 juni aanstaande met de zaak bezighouden.

Eindelijk, want het duurt de meesten allemaal veel te lang. De druk om het geleende bedrag terug te betalen hangt velen als een molensteen om de nek. Sommigen hebben een schuld die dik in de € 100.000 loopt. „Al die brieven en aanmaningen die Dexia stuurt, al die deurwaarders die je aan de deur krijgt”, zucht een meneer uit Gouda. „Op die manier heb je nooit eens rust. Iedere dag ben je met de zaak bezig.”
En dan heeft hij nog geluk. Hij is met ’slechts’ 13.500 euro het schip in gegaan. „Mijn vrouw wilde me verrassen en was een zogenoemde Winst- VerDriedubbelaar aangegaan. Ze wist dat het aandelen waren en dat het niet altijd het beloofde rendement zou opleveren, maar dat het zó mis zou kunnen gaan….”
Na een uurtje demonstreren houdt de organisatie het voor gezien. De blikjes en houten latjes worden teruggevraagd zodat ze bij een volgende demonstratie weer flink herrie kunnen maken. Woensdag 30 juni, wanneer de Kamer de zaak behandelt, is de Stichting Pay-Back weer van de partij in Den Haag. En veel mensen die nu aanwezig zijn ook. „Hier ligt ook een taak van de overheid. Hoe heeft die kunnen toestaan dat zo’n wanproduct is verkocht?”
 

• … we wisten dat het niet niet altijd het beloofde rendement zou opleveren, maar dat het zó mis kon gaan …"
FOTO: SERGE LIGTENBERG

© 1996-2004 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.