Payback houdt actie bij kantoor Aegon

Van onze verslaggever
Sittard -
De vereniging Payback houdt vandaag en morgen kleinschalige protestacties voor gedupeerden van aandelenleaseplannen bij het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag. Volgens secretaris P. Koremans van Payback zijn volgende week acties gepland bij de Dexia Bank in Amsterdam.

Payback wil Aegon en Dexia dwingen te onderhandelen over een regeling voor de gedupeerden. Veel mensen hebben met producten als de winstverdriedubbelaar van Dexia-dochter Legiolease duizenden euro's verloren. Payback vindt dat Dexia en Aegon fouten hebben gemaakt bij het afsluiten van deze plannen en wil dat de banken een deel van de schade voor eigen rekening nemen.

Koremans meldde onlangs dat Payback Dexia namens circa honderd mensen voor de rechtbank in Amsterdam heeft gedaagd. Reden is volgens hem dat zij anders door Dexia voor de rechtbank in hun eigen regio worden gedaagd. Dat kan in hun nadeel uitvallen, omdat rechtbanken verschillend oordelen over de Legiolease kwestie. Roermond oordeelt bijvoorbeeld stelselmatig in het voordeel van Dexia, terwijl Maastricht Dexia meestal in het ongelijk stelt. Wie Dexia zelf daagt, komt terecht in Amsterdam, dat tot nu toe vooral in het nadeel van Dexia heeft gevonnist.

Maar een woordvoerder van Dexia zegt dat de bank nog geen enkele dagvaarding van Payback heeft ontvangen. Hij vindt de media-aandacht voor de actie van de vereniging zwaar overtrokken. Payback is volgens hem een club die door bijna niemand serieus wordt genomen. ,,Dit hele verhaal schept overspannen verwachtingen bij mensen.''

Koremans bevestigt dat Dexia geen dagvaardingen van Payback heeft gekregen. ,,Dat kan niet, want mensen moeten Dexia zelf dagvaarden. Wij hebben deze actie wel op touw gezet. We verwijzen mensen door naar enkele advocaten, die Dexia vervolgens namens die mensen voor de rechtbank in Amsterdam dagen.'' Een van die advocaten, C. Vergouwen uit Eindhoven, zegt dat hij Dexia namens 35 Legiolease-gedupeerden voor het kantongerecht in Amsterdam heeft gedaagd, onder wie een aantal Limburgers. Volgens Vergouwen hebben deze mensen overigens als voornaamste doel om advocaatkosten te besparen door samen naar de rechter te stappen. ,,Dat Amsterdam wat meer op de hand is van de gedupeerden dan Roermond, is natuurlijk wel mooi meegenomen.

dinsdag 18 mei 2004 Copyright (C) De Limburger