'Vooraf geen inzicht in kosten beleggingspolis'
 
 door THEO BESTEMAN
 
De Telegraaf 18 mei 2007
 
AMSTERDAM - Consumenten die bij een financieel adviseur informeren naar een beleggingshypotheek, krijgen binnenkort toch geen inzicht vooraf in alle kosten en provisies van financieel adviseurs. Dat is het gevolg van een heftig conflict in de verzekeringswereld. Verzekeraars en tussenpersonen strijden fel over de verplichting om het adviseursloon vooraf te tonen.
        Tussenpersonen zouden volgend jaar voor het eerst al in de offerte van beleggingspolissen volledig inzicht in hun kosten moeten bieden. Klanten kunnen dan al oriënterend tarieven vergelijken, bijvoorbeeld voor een hypotheek of een studielening. De adviseurs voelen daar niets voor. Maar ze voelen zich gedwongen door verzekeraars van wie ze vaak afhankelijk zijn.
       Consumenten zijn daarmee verstrengeld geraakt in een al weken durende machtsstrijd tussen verzekeraars en financieel adviseurs, die meestal van meerdere assuradeurs de provisies ontvangen.
       De twee koepels van tussenpersonen overwegen, na het conflict over afhandeling van 'woekerpolissen', huidige afspraken op te zeggen. De verzekeraars, aldus de koepels, zouden zich helemaal niet met beloning van de adviseurs moeten bemoeien.
       Vorig jaar onderzocht de commissie-De Ruiter, ingesteld door verzekeraars, de in opspraak geraakte beleggingsverzekeringen, ook wel 'woekerpolissen' genoemd. Volgens de toezichthouder AFM leveren die beleggingen in aandelen door hun hoge kosten en forse premies nauwelijks rendement op. Kopers hebben pas later door dat met hooguit gemiddeld 60% van hun inleg is belegd. Het tussentijds afbreken van zo'n langjarige polis levert nog eens extra kosten op.
       Oud-ombudsman Job de Ruiter stelde eind 2006 drie modellen voor, die klanten vooraf elk meer zicht op risico's, kosten en opbrengsten van zulke polissen biedt. De verzekeringsbranche diende zelf met uitwerking van die modellen te komen. Alle deelnemers gingen toen nog akkoord.
 
Eind februari legde het Verbond van Verzekeraars de laatste versie bij de financieel adviseurs neer. Daarin dook opeens de, later toegevoegde, eis op om beloningen voor de aankoop al 'transparant' te maken. Dit protocol van het Verbond van Verzekeraars werd volgens de tussenpersonen alleen ter informatie toegezonden. "Opgelegd, slikken of stikken", typeert een anoniem NVA-lid. In een verklaring hekelt de brancheclub "de indruk van schijnbewegingen en rookgordijnen aan de kant van verzekeraars".
       Verzekeraars zeggen dat er wel degelijk overleg is geweest.
       De adviseurs zijn "ernstig teleurgesteld". Ze noemen het "onfatsoenlijk" dat verzekeraars eenzijdig de regels veranderen.
 
© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.