Bemiddelingspoging in leasezaak mislukt na verzet Dexia Bank
Publicatiedatum: 18/6/2004
 
VAN ONZE REDACTEUREN
 
DEN HAAG/AMSTERDAM - De pogingen van de commissie-Oosting om een oplossing te vinden in het conflict rond het zogenoemde aandelenleasedossier zijn mislukt. Dat heeft Marten Oosting, voorzitter van de bemiddelingscommissie, gisteren bekendgemaakt.
 
Voor tienduizenden beleggers die via aandelenlease vaak diep in de schulden terecht zijn gekomen als gevolg van de gedaalde beurzen, is dit een grote tegenvaller. Via deze constructie werden met geleend geld aandelen gekocht.
 
Voormalig ombudsman Oosting heeft zijn bemiddelingspoging opgegeven nadat uit een reactie van Dexia Bank bleek dat er 'onvoldoende grondslag' was voor een 'zinvolle en verantwoorde voortzetting van het overleg met Dexia ', aldus Oosting. Dexia is de belangrijkste aanbieder van effectenlease nadat het Labouchere en Legio Lease overnam van Aegon in 2000.
 
Dexia -bestuursvoorzitter Dirk Bruneel reageert onthutst. 'We voelen ons bekocht. Ons wordt ten onrecht de zwartepiet toegeschoven. Het is Oosting die de handdoek in de ring heeft gegooid', zei hij gisteren. De mededeling van de commissie komt voor de betrokkenen onverwacht. Minister Zalm is 'verrast op een onplezierige manier' door het mislukken van de bemiddeling. Vertegenwoordigers van beleggers reageren 'verbijsterd'. 'Wij zijn zeer teleurgesteld over het feit dat Dexia de commissie zo lang aan het lijntje heeft weten te houden', stelt Leaseverlies, de grootste vereniging van beleggers die rekende op een nieuw schikkingsvoorstel.
 
Oosting is teleurgesteld maar noemt de bemiddeling een 'buitengewoon lastige opdracht'. 'De sleutel lag niet bij de bemiddelaar maar in handen van de partijen zelf.' Oosting vreest dat het juridische systeem weer 'in volle omvang wordt belast' door beleggers.
 
PvdA-kamerlid Frank Heemskerk, initiatiefnemer van de commissie, noemt het 'heel triest'. Heemskerk: 'Er gebeurt precies waar ik bang voor was. Mensen met weinig geld, en waarbij de kans groter is dat het product onterecht aan ze is verkocht, zijn de klos.' Heemskerk wil dat al het juridische materiaal dat Oosting verzameld heeft openbaar wordt.
 
Dexia verzet zich tegen het prijsgeven van details in een eindrapport. Zalm heeft Oosting hier expliciet om gevraagd. Bruneel: 'Dat kan echt niet. Hiermee zou ons een dolk in de rug gestoken worden.'
 
Beleggers moeten nu de uitkomsten van vele rechtszaken afwachten. Begin juli komt er een uitspraak in de zaak van 92.000 beleggers tegen Dexia , de grootste collectieve rechtszaak uit de Nederlandse geschiedenis. Daarnaast lopen meer dan duizend individuele procedures.
 
Copyright (c) 2004 Het Financieele Dagblad