Geen compromis in aandelenleasedrama
 
De Telegraaf 18 juni 2004
Van onze verslaggevers
 
DEN HAAG, vrijdag
       Tienduizenden consumenten die het schip in zijn gegaan door te beleggen met geleend geld, blijven voorlopig zitten met hun torenhoge schulden. Een poging om een compromis te bereiken in het zogeheten aandelenleasedrama is mislukt. Aanbieder Dexia Bank en in zekere zin ook verzekeraar Aegon staan een gezamenlijke oplossing in de weg. Hierdoor dreigt het juridische systeem in ons land overspoeld te worden met duizenden individuele rechtszaken.


• Oosting, van de gelijknamige commissie.
FOTO: WIM HOFLAND

        Dat was de boodschap gisteren toen de negen maanden geleden door minister Zalm (Financiën) ingestelde commissie-Oosting haar opdracht teruggaf.
       De commissie, onder leiding van de voormalige Nationale ombudsman Marten Oosting, was ingesteld om te bemiddelen tussen de aanbieders van de beleggingsproducten en de gedupeerde beleggers, die door een daling van de beurskoersen hun winsten zagen verdampen en met grote schulden bleven zitten.
       Dexia Bank meent onterecht de zwartepiet van Oosting toegespeeld te krijgen. „Wij hebben de onderhandelingen niet afgebroken. Dat was Oosting zelf. Die heeft de handdoek in de ring gegooid omdat wij niet bereid waren om deze complexe zaak op een drafje af te ronden”, aldus de Belgische bestuursvoorzitter Dirk Bruneel van Dexia Bank.
        Zalm zei het te betreuren dat het „op deze manier” tot een oplossing moet komen. De Tweede Kamer reageerde teleurgesteld op de mislukte bemiddeling. PvdA-Kamerlid Heemskerk, op wiens verzoek de commissie mede werd ingesteld in september 2003, ziet zijn eerdere vrees bewaarheid worden. „Mensen die het zich kunnen permitteren, zullen naar de rechter stappen en waarschijnlijk wel iets winnen. Maar mensen met lagere inkomens of die nooit eerder belegd hebben, zullen sneller het hoofd in de schoot leggen omdat ze een rechtszaak niet kunnen betalen.” Heemskerk wil in ieder geval dat de gedupeerden alle informatie krijgen die de commissie-Oosting verzameld heeft.
 
 GroenLinks-Kamerlid Vendrik wil een parlementaire enquête naar de alternatieven voor een eindeloze, kostbare gang naar de rechter.