Zalm met graten
 
De Telegraaf 19 juni 2004
 
Bart Mos
 
Minister Zalm deed afgelopen donderdag op zijn ministerie zijn uiterste best om treurig in de snorrende camera's te kijken toen hij bekendmaakte dat de Commissie Geschillen Aandelenlease, voorgezeten door en vernoemd naar ex-ombudsman Marten Oosting, de handdoek in de ring had gegooid. De minister liet er - al pruilend - geen misverstand over bestaan: Dexia was de hoofdschuldige van het mislukken van de bemiddelingspoging. Deze grootste aanbieder van leaseproducten, met een kleine honderdduizend boze leaseklanten achter zich aan, wilde niet serieus verder met het voorstel om te komen tot een generieke oplossing voor gedupeerde beleggers.
      
Onprettig verrast was Zalm door het mislukken van de door de Tweede Kamer geïntieerde bemiddelingspoging, althans dat zei hij. Maar hoe verrast kon de vice-premier eigenlijk zijn na de uitgebreide gesprekken die hij afgelopen maand voerde met onder andere datzelfde Dexia? In die gesprekken, waarbij ook leaseaanbieder van het eerste uur Aegon aan tafel zat, kregen Oosting en Zalm omstandig uitgelegd dat het in de ogen van de aanbieders niet mogelijk is om één oplossing te vinden voor alle gedupeerde beleggers.
       Want naast de uiterst trieste en tot de verbeelding sprekende gevallen die we regelmatig met spandoeken over straat heen en weer zien lopen, zijn er ook vele duizenden leaseklanten die donders goed wisten wat ze deden toen zij een effectenleaseproduct aanschaften. Klanten die in de jaren vóór de beursmalaise vanaf 2000 juist aardig hadden verdiend met hun 'winstverdriedubbelaars' en de winsten daarvan zelfs investeerden in wéér nieuwe leasecontracten. Sommigen van de nu verontwaardigde gedupeerden zijn nota bene financieel adviseur. Het kan toch niemands bedoeling zijn om ook deze groepen schadeloos te stellen in één collectieve regeling. Of toch wel? Wellicht was het voor Zalm te moeilijk om uit te leggen aan het publiek dat niet alle honderdduizenden gedupeerden op een Oosting-regeling kunnen rekenen. Zo'n ingewikkeld verhaal valt lastig te verkopen.
       Dus bleef de commissie-Oosting vasthouden aan haar streven naar een generieke oplossing, waardoor de onderhandelingen als vanzelf vastliepen. Niet bepaald een verrassing dus.
 
Maar goed, het was dus Dexia die brak, en wie breekt…
       Vandaar dat Zalm nu meent dat de mislukte missie van Oosting moet worden omgebogen. Het voorstel van de commissie, haar bevindingen en die van haar juridische adviseurs komen over drie weken in een rapport op straat te liggen. Dat zal Dexia leren! Over de neutraliteit en discretie die Oosting had toegezegd aan betrokken lease-aanbieders, hoor je in Den Haag niemand meer. Dexia spreekt met recht over een volkstribunaal.
       Het is overigens de vraag of het rapport Oosting ook een hoofdstuk bevat over de rol van de overheid. Want waar was die kritische overheid halverwege de jaren negentig, toen de eerste aandelenleaseproducten werden verkocht? Beurswaakhond STE, rechtsvoorganger van Autoriteit Financiële Markten (AFM), legde de aanbieders van het eerste uur geen duimbreed in de weg. Pas na het instorten van de aandelenmarkten, met dramatische gevolgen voor leasebeleggers, kwam AFM met een rapport dat waarschuwde voor de gevaren en kritiek had op de verkoopmethoden van aanbieders.
       Inmiddels begint Dexia steeds meer te lijken op haar boze klanten, zoals hondenbezitters na verloop van tijd een sprekende gelijkenis met hun viervoeter gaan vertonen. Want hoewel de Belgische bank er zelf niet van wil weten dat zij klanten misleid heeft, gebruikt zij precies dát verwijt richting Aegon waarvan zij in 2000 voor E 900 miljoen de inmiddels rampzalig gebleken bankdochter Labouchere overnam. De boze leasebeleggers zeggen op hun beurt niet op de hoogte te zijn gebracht van verborgen risico's van aandelenlease, hetgeen Dexia ontkent. Met opnieuw dezelfde redenering probeert Dexia bij Aegon de schade te verhalen. Het duurt vast niet lang meer voordat de Belgische bankiers komen aankloppen bij de stichting Leaseverlies, of ze lid kunnen worden.