Dexia bank: 'Contract is contract'

Door RIXT ALBERTSMA


AMSTERDAM - Het Nederlandse avontuur van de Frans - Belgische bankverzekeraar Dexia is tot nu toe alles behalve een succesverhaal. Honderdduizenden gedupeerde leasebeleggers belagen de bank. Maar directeur Dirk Bruneel houdt goede moed.


Dirk Bruneel van Dexia in zijn Amsterdamse kantoor.
Foto: Phil Nijhuis

"Achteraf zijn we in de verkeerde act op de planken gestapt," zegt de Belgische topman Dirk Bruneel over de lancering van Dexia Bank Nederland. "Twee jaar later zouden we de stap nooit hebben gedaan." Bruneel praat ongedwongen en openhartig over de eerste stappen van de Dexia Groep in Nederland. Hij draait er niet omheen dat het achteraf 'bad timing' is geweest. Toch is de beslissing volgens hem te verantwoorden. Nederland gold op financieel gebied als een van de koplopers. Ondernemend, creatief en door de vele fiscale stimulansen worden burgers volgens Bruneel door de overheid aangespoord om effectief met geld om te gaan.

"Nederlanders zijn gewend om een extra lening te nemen op het huis, zodat ze met dat geld weer andere dingen kunnen doen. Dat is in België en Frankrijk ondenkbaar." Om een positie op de nieuwe markt te verwerven nam de Dexia Groep in 2001 bank Labouchere over van verzekeraar Aegon over. In mei van 2001 volgde de aankoop van de chique zakenbank Kempen & Co. In de boedel van Labouchere zit ook Legiolease, de aanbieder van de tot dan toe populaire aandelenleaseconstructies. Maar door de sluipende beurskrach blijven tienduizenden met een (forse) restschuld zitten.

Allerlei belangenclubs, zoals Leaseverlies, Eegalease en Payback belagen sindsdien Dexia. De stichting Leaseverlies.(40.000 gedupeerden) stapte begin dit jaar naar de rechter. Dexia zou hun destijds niet voldoende hebben gewezen op de risico's. Toewijzen van de claims zou Dexia miljarden kunnen kosten.

Dexia antwoordde met een aanbod voor een soepeler betalingsregeling voor klanten met een restschuld. Voor echt schrijnende gevallen wordt maatwerk geleverd. Voorwaarde is wel dat de beleggers afzien van verdere claims.

Volgens Bruneel komt de bank de beleggers daarmee 'vrijwillig' tegemoet. "We hoeven dit helemaal niet te doen." Bruneel is overtuigd dat Dexia juridisch sterk staat. Hij is het niet eens met de kritiek dat de banken beleggers niet op de risico's hebben gewezen. "Dat is wel degelijk gebeurd. Laten we eerlijk toegeven, iedere belegger weet dat aandelen kunnen stijgen en dalen. Zelfs de Consumentenbond heeft zich destijds positief over een aantal producten uitgesproken." Niemand heeft volgens Bruneel kunnen voorzien dat de beurs zo hard zou dalen. "Natuurlijk moeten banken beducht zijn voor conjunctuurschommelingen. Maar dit komt bijna nooit voor. Voor zulke extreme bewegingen moeten we echt heel ver terug."

Dexia maakt deze week bekend hoeveel gedupeerden op het aanbod voor een soepeler betalingsregeling ingaan. Wie dat niet doet en niet betaalt, kan rekenen op de deurwaarder. "Een contract is een contract", volgens Bruneel. Ook al begrijpt hij dat de emoties inmiddels hoog oplopen.

De afgelopen maanden zijn via websites bedreigingen geuit aan Dexia Bank Nederland en Bruneel. Boze gedupeerden dreigden met knuppels naar het hoofdkantoor te komen. De bank neemt deze bedreigingen uiterst serieus. ,,Denk aan wat met Pim Fortuyn is gebeurd. Er hoeft maar één gek tussen te zitten".

Naast de bedreigingen leidt de affaire met de leaseproducten ook tot imagoschade, waardoor andere klanten weglopen. Die negatieve aandacht is een van de voornaamste reden geweest om de fusie tussen Labouchere en Kempen en Co weer ongedaan te maken. Nu dat is gebeurd kan er weer 'naar de toekomst gekeken worden'. Voor Dexia Bank Nederland (nu zonder Kempen & Co) worden het moeilijke jaren. Bruneel vreest niet dat aan de naam Dexia een smet zal blijven kleven. "Ik hoop dat we geassocieerd worden met het oplossen van problemen, in plaats van met het ontstaan ervan."

Hij is zelfs overtuigd dat de aandelenleaseconstructies nog steeds een reden van bestaan hebben, maar dan in aangepaste vorm. "Bijvoorbeeld met een langere looptijd en met ruimere beleggingsmogelijkheden." De bank is momenteel bezig nieuwe producten te ontwikkelen. "Op dit moment zijn die producten uit de gratie. Maar zodra de beurs omhoog gaat, worden de beleggingsproducten vanzelf weer populair."

Copyright © 2004 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden