Leasebelegger neigt naar 'ja'
 
DEN HAAG | De stichtingen Eegalease en Leaseverlies hebben postzakken vol stemkaarten ontvangen van leasebeleggers die tot maandag 'voor' of 'tegen' het akkoord met Dexia konden stemmen.
 
Officieel mogen de betrokkenen nog niets zeggen over de definitieve uitslag: de notaris is de stemmen nog aan het tellen. Ze willen wel kwijt dat ze heel veel inzendingen hebben gekregen en ervan uitgaan dat de inzenders het advies om 'voor' te stemmen hebben opgevolgd.
"Onze campagne is succesvoller geweest dan de overheidscampagne voor de Europese grondwet", grapt Peter Paul de Vries van de Vereniging Effectenbezitters (VEB). Volgens De Vries heeft de telefonische hulplijn van de VEB vooral praktische vragen gekregen over de inhoud van de schikking. "Geen boze telefoontjes of brieven over de inhoud van het akkoord. Als beleggers er nu faliekant tegen waren geweest, dan hadden we die wel gekregen."
 
De Vries vindt dat de stichtingen een goede overeenkomst met Dexia hebben gesloten. "Kijk maar naar het voorstel van de Commissie Oosting die dit geschil al eerder wilde oplossen. Hierin wordt voorgesteld dat Dexia de leden van Eegalease 90 procent en de die van Leaseverlies 75 procent van hun verlies moet vergoeden. Daar ging Dexia toen niet mee akkoord. Nu krijgen de leden van Egaalease 100 procent vergoed en die van Leaseverlies tweederde. En nu wil Dexia wél meewerken."
 
Dat de campagne geslaagd was, kwam doordat ie volgens De Vries eerlijk was en zonder dwang. "Voor mensen die honderduizend euro hebben verloren aan lease-overeenkomsten kan het best lonen om door te procederen. Dat hebben we niet verzwegen."
Ook Harmen Geers, woordvoerder voor Eegalease en Leaseverlies, gaat uit van een positieve uitkomst. "We hebben honderdduizend stemkaarten de deur uitgedaan en nu moeten alle teruggezonden kaarten binnen zijn".
 
Volgens Geers heeft iedereen belang bij een positieve uitkomst, zelfs beleggers die eigenlijk willen doorprocederen. Zij krijgen van Eegalease en Leaseverlies namelijk hun 45 euro inleggeld terug, als de schikking doorgaat. || GPD
 
Copyright © 2005 Haagsche Courant - alle rechten voorbehouden