Nationale Nederlanden wil woekerpolissen repareren
 
AMSTERDAM (AFN) -  Nationale-Nederlanden, Postbank en RVS, alle dochterbedrijven van bankverzekeraar ING, willen polishouders compenseren voor te veel betaalde kosten bij beleggingsverzekeringen, de zogenoemde woekerpolissen. De ING-dochters zijn bereid 365 miljoen euro terug te geven aan hun klanten.
 
Dat maakte Nationale-Nederlanden vrijdag bekend.
De ING-dochters zijn de schikking overeengekomen met diverse consumentenorganisaties, waaronder de consumentenorganisaties Stichting Woekerpolis Claim (WPC) en Stichting Verliespolis. WPC zal de regeling nog voorleggen aan aangesloten polishouders. De schikking heeft betrekking op ongeveer 730.000 beleggingsverzekeringen. Hiervan komt naar schatting de helft in aanmerking voor een tegemoetkoming.
 
Effecten
 
Volgens Nationale-Nederlanden zal per polis worden berekend wat de effecten van de regeling zijn. Deze wordt automatisch toegepast voor alle lopende beleggingsverzekeringen. De polishouders hoeven zelf geen actie te ondernemen en worden op korte termijn schriftelijk geďnformeerd. Ook mensen met een verzekering die al is beëindigd, komen in aanmerking.
“Het is goed dat we deze overeenkomst met de consumentenorganisaties hebben gesloten. Wij vertrouwen erop dat hiermee een eind komt aan de onzekerheid en onduidelijkheid onder onze klanten”, stelde Lard Friese, directeur van Nationale-Nederlanden.
 
Delta Lloyd
 
Nationale Nederlanden is de tweede grote verzekeraar die schikt in het geschil rond de woekerpolissen. In september beet Delta Lloyd het spits af met een schikking van 300 miljoen euro. Een maand later werd de regeling definitief verklaard, nadat polishouders akkoord gingen.
Later die maand zei Aegon ook te willen schikken op basis van het Delta LLoyd-akkoord. Dat zou het Haagse concern nog eens 140 miljoen euro kosten, bovenop een eerder betaald compensatiebedrag van 380 miljoen euro in de afgelopen jaren. Een akkoord met consumentenorganisaties hierover is er echter nog niet. SNS Reaal liet vorige week weten nog dit jaar te willen schikken.
 
© 1996-2008 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
 

Het persbericht van Nationale Nederlanden is hier te lezen: