DEXIA
Krabbel
Dexia-inleg terugkrijgen is heel soms mogelijk
 
Bart Reijnen
 
Anderhalf jaar was het stil, maar plots is het Dexia-circus weer begonnen. Een klant van een aandelenleaseproduct mag zijn contract verscheuren, zo oordeelt het Amsterdamse gerechtshof. Dexia moet hem zijn volledige inleg terugbetalen en ook de restschuld, die ontstond door het inklappen van de aandelenkoersen enkele jaren terug, wordt hem kwijtgescholden. Dit alles omdat de echtgenote van de man destijds het contract niet ondertekende.
De uitspraak gaat veel verder dan de Duisenberg-regeling die eind januari algemeen verbindend is verklaard voor Dexia-gedupeerden. Daarin krijgt het gros van de klanten tweederde korting op hun restschuld. Stel: iemand  heeft aan het einde van zijn contract een restschuld van 1.500 euro, dan hoeft hij daarvan noj maar 500 euro te betalen. De rest neemt Dexia voor zijn rekening Soms wordt de hele schuld kwijt gescholden. Maar de inleg die maandelijks is betaald (in totaal meestal een paar duizend euro) krijgen gedupeerden niet terug gestort. De pakweg honderdduizend klanten die nog een contract hebben lopen bij Dexia, hoeven niks te doen om deze korting te krijgen. Als hun contract afloop wordt die automatisch verrekend.
Sommige gedupeerden nemen echter geen genoegen met een korting op hun schuld. Ze denken dat er meer te halen valt. Wie wil doorprocederen tegen Dexia moet vóór 1 augustus aanstaande bij een notaris in Den Haag een briefje inleveren waarin hij stelt dat hij niet mee doet aan de Duisenberg-regeling. Tot nu toe deden ruim vierhonderd mensen dat.
Na de uitspraak van het Gerechtshof lijkt het aanlokkelijk om uit de regeling te stappen. Echtparen die maar een handtekening hebben gezet, kunnen immers volledig financieel worden gecompenseerd. Maar veel mensen kunnen die stap niet meer zetten. Ze hadden eerder protest moeten aantekenen bij Dexia Nu zijn hun zaken vaak verjaard Voor hen zit er niks anders op dan de kortingsregeling te accepteren.
Dexia vecht de uitspraak van het hof aan bij de hoogste rechter.
Niets is dus nog zeker.

Copyright (C) Elsevier