VEERTIEN JAAR OUD EN 3500 EURO LEASESCHULD
 
Jurjen van de Pol
 
AMSTERDAM - Vanaf de negende verdieping van het Dexia-kantoorgebouw aan het IJ kijkt het Dexia-personeel nieuwsgierig neer op een groep van 150 demonstranten die zich voor de potdichte deur van het pand heeft verzameld. De groep protesteert tegen ‘de oplichting’door Dexia-dochter Legiolease. Allen gingen ze voor duizenden euro’s het schip in met aandelenleaseproducten.
“Kom naar beneden en praat met ons!”schreeuwt Yvonne Cornelissen door een megafoon naar de toeschouwers. Ze liet twee jaar geleden haar twaalfjarige dochter meedoen aan Legiolease. “Sparen hoort bij je opvoeding heb ik gezegd.”Het meisje stortte zeshonderd euro zakgeld. De inmiddels veertienjarige staat nu 3500euro in de min.
150 Legiolease-klanten liepen gisteren in een demonstratie van het Scheepvaartmuseum naar de Dexiabank aan het IJ. Veel gedupeerden schamen zich. “Volstrekt ten onrechte, want we zijn gewoon opgelicht.”In de ogen van JoopBoon is een onbeschrijfelijke boosheid te lezen. De 72-jarige Amsterdammer stapte twee jaar geleden voor 25.000 gulden in Legiolease. Na het kelderen van de beurskoersen bleef hij in maart achter met een restschuld van 23.000 euro
Áls ik 81 ben, heb ik alles afbetaald. Maar ik pik het niet langer!”
Piet Koremans van de belangenorganisatie Pay-back, de organisator van de demonstratie benadrukt dat nooit is gekeken of mensen de leaseproducten wel konden betalen, zoals bij een gewone lening gebeurt.
“Klanten dachten met een spaarregeling van doen te hebben, terwijl ze belegden met geleend geld. Ouderen en minderjarigen hadden bij een reguliere bank nooit zo’n lening kunnen sluiten.”
Geregeld lobbyt Pay-Back bij de Haagse Politiek; deze week zal de SP kamervragen stellen.
En op 18 juni zal op het Malieveld weer een demonstratie worden gehouden.
Gedupeerde Arthur-‘geen achternaam’heeft geen goed woord over voor de oplossingen die Dexia de getroffen klanten biedt. Zoals de onduidelijke hardheisclausule, waarvoor de klant eerst afstand moet doen van zijn rechten.”Wat is dat voor een helpende hand”vraagt Arthur zich af.”We willen je misschien wel helpen, maar dan moet je eerst je vangnet inleveren.Daarna zien we wel of we je opvangen.”De dertiger legde 4200euro in en bleef zitten met een schuld van tienduizend euro.
Over een mogelijke schuld stond helemaal niets in de brochure”.”Inmiddels weet hij precies hoe de leaseconstructie in elkaar zit.”Wist ik dat toen maar,”verzucht hij.
 
Copyright © Het Parool