AFM legt Dexia boetes op vanwege Legiolease
 
Publicatiedatum: 22/7/2004
 
VAN ONZE REDACTEUR
 
AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de Belgische bank-verzekeraar Dexia zes boetes opgelegd wegens onregelmatigheden bij het aanbieden van Legiolease-producten. Dit bevestigt de toezichthouder desgevraagd. AFM wil verder niet inhoudelijk reageren.
 
De boetes bedragen in totaal euro 54.450, zo stelt Dexia zelf. Dexia wordt verweten dat het bij het aanbieden van de beleggingsproducten met geleend geld onder andere enkele misleidende reclames heeft gepubliceerd. Ook heeft de bank onvoldoende informatie ingewonnen bij klanten over hun financiële draagvlak.
 
Dexia zegt woedend te zijn over het feit dat AFM het opleggen van de boete publiceert. Volgens de bank laat de AFM zich leiden door politieke motieven. 'Ze willen hun eigen straatje schoonvegen', aldus de Dexia -woordvoerder.
 
De toezichthouder is onlangs door de commissie-Oosting beticht van het niet tijdig waarschuwen van beleggers in aandelenleaseproducten. De commissie bemiddelde tussen aanbieders en beleggers en stelde in haar eindrapport dat de AFM pas in 2001 op de risico's van beleggen met geleend geld heeft gewezen. De beurzen waren toen al aan het dalen.
 
Dexia weet nog niet of het in beroep gaat tegen de boetes. De bank publiceert vandaag een advertentie in een aantal kranten waarin het zich tegen de beschuldigingen verweert. Dexia wijst er onder andere op dat de AFM tientallen brochures heeft geanalyseerd en slechts in twee gevallen misleidende uitingen heeft geconstateerd. Het gaat om een koersgrafiek die niet actueel is en de wijze waarop het woord 'verrekenen' is gebruikt.
 
Volgens Dexia betekent dit niets voor de procedures die beleggers tegen de bank hebben aangespannen. 'Een advertentie die woordelijk bijna gelijk is, inclusief het betwiste woord "verrekenen", is onlangs door de Amsterdamse rechtbank als niet misleidend beoordeeld', aldus de bank in de advertentie.
 
Dexia zegt verder boetes opgelegd te hebben gekregen, omdat aandelen niet altijd tegen de geldende koersen zijn afgerekend. Ook verwijt AFM Dexia aan 'cold calling' te hebben gedaan. Hierbij worden potentiële klanten ongevraagd opgebeld. Verder heeft Dexia klanten in overeenkomsten niet laten aangeven dat zij zich bewust zijn van de risico's van het product. Tot slot stelt de AFM vast dat er onvolkomenheden zijn in de administratie en organisatie.
 
De sanctie tegen Dexia werd al langer verwacht. In oktober vorig jaar publiceerde de toezichthouder een kritisch rapport over de effectenleasebranche. Dexia Bank is met Legiolease veruit de grootste aanbieder van deze producten.

Copyright (c) 2004 Het Financieele Dagblad