22-07-2004
 
Leasebank verbitterd over houding AFM
 
Waakhond straft Dexia af
 
Door Walter Devenijns
 
Tienduizenden gedupeerde aandelenleasers krijgen een steuntje in de rug. Leaseverkoper Dexia Bank Nederland krijgt een fikse tik op de vingers.
 
Toezichthouder AFM heeft Dexia liefst zes bestuurlijke boetes opgelegd, zo maakt AFM vandaag via een advertentie bekend. De AFM-woordvoerder wil niet inhoudelijk op de advertentie ingaan. Het is uitzonderlijk dat een bank door de toezichthouder in het openbaar wordt beboet. De boetes zijn weliswaar laag - per boete betaalt Dexia €9075 - maar de reputatie krijgt een flink tik.
 
Dexia Bank Nederland is beboet wegens 'misleidende reclame-uitingen', onjuiste aan- en verkoopkoersen van aandelen en 'cold calling', ofwel potentiële klanten telefonisch benaderen zonder toestemming. Ook constateerde AFM tekortkomingen in de administratie, werden AFM-regels overtreden en won de bank geen informatie in over de beleggerservaring van klanten.
 
Dexia bestrijdt in een advertentie die eveneens vandaag in de media is geplaatst, dat ze fouten heeft gemaakt. De bank, die voor miljarden euro's aan aandelenleaseproducten heeft verkocht, noemt het een 'teleurstelling' dat de toezichthouders hun houding ten opzichte van de bank hebben gewijzigd 'nadat de aandelenkoersen zijn gedaald' en na het overnemen van Aegon-dochter en aandelenleaseverkoper Labouchere door Dexia in 2000.
 
Dat AFM de boetes vandaag openbaar heeft gemaakt, is pikant. Vorig jaar werd al wel bekend dat de toezichthouder straf had uitgedeeld wegens fouten bij de verkoop van leaseproducten, waarbij met geleend geld werd belegd op de beurs. Wie de straf kreeg, maakte AFM echter niet bekend. De publicatie van de advertentie vandaag komt op het moment dat Dexia wordt belaagd door juridische procedures van stichting Leaseverlies, de Consumentenbond en beleggersclub VEB. Die vinden dat Dexia de beleggers heeft misleid. Echt succesvol is de juridische operatie tot nu toe niet, want onlangs oordeelde de Amsterdamse rechtbank dat er bij een advertentie over de 'Winstverdriedubbelaar' geen sprake was van misleiding.
 
Dexia reageert bitter op de AFM-actie: ,,De publicatie is onnodig en zorgt ervoor dat er olie op het toch al hoge vuur wordt gegooid. Waarom nu een publicatie? Er is geen noodzaak, want we verkopen al jaren geen leasecontracten meer.''
 
De woordvoerder vermoedt dat AFM de boetes heel bewust nu naar buiten heeft gebracht, want de laatste tijd groeit de kritiek op de toezichthouder, die te laat zou hebben gewaarschuwd voor de risico's van aandelenlease. ,,Ze vegen hun straatje schoon.'' De bank blijft zich verzetten tegen 'politieke druk' om de gedupeerden tegemoet te komen.
 
De bank wijst daarmee op de mislukte bemiddelingspoging van de commissie Oosting. Oud-nationaal ombudsman Marten Oosting staakte onlangs zijn bemiddeling na tien maanden vruchteloos overleg.
 
Volgens Oosting lag vooral Dexia dwars, maar volgens sommige Haagse kringen zou ook Aegon, die mede verantwoordelijk wordt gehouden voor het beleggersdebacle, te weinig beweging hebben getoond. Het was immers de toenmalige Aegon-dochter Labouchere die de aandelenleasemarkt echt groot heeft gemaakt, met dochter Legio.
 
Aandelenlease
Het waren de gouden beursjaren. Miljarden euro's aan contracten gingen over de toonbank midden jaren 90. Met geleend geld werden aandelen gekocht. Na een paar jaar zou de koerswinst op de aandelen gebruikt worden om winst te nemen en schuld af te lossen. De beurskrach van na 2000 vernietigde die droom. Honderdduizenden Nederlanders bleven met schulden zitten.
 
© Algemeen Dagblad