Claim tegen DSB in voorbereiding
 
Door: Jan-Hein Strop
 
De Stichting Hypotheekleed gaat bij voldoende aanmeldingen van gedupeerden een collectieve claim tegen DSB Bank indienen.
‘Bij 1.000 deelnemers starten we een zaak tegen DSB Bank’, zegt Bert Oude Middendorp, initiatiefnemer van Stichting Hypotheekleed en advocaat bij OM Advocatuur te Enschede. De stichting wil de bank van grootaandeelhouder Dirk Scheringa aansprakelijk stellen voor de schade die is ontstaan door de wijze waarop DSB hypotheekleningen heeft verstrekt.
Volgens Oude Middendorp heeft Hypotheekleed zo’n 200 gedupeerden verzameld. ‘In al die dossiers zie je hetzelfde: excessieve hypotheekleningen tot negen keer het jaarinkomen. Ook andere banken hebben zich hieraan schuldig gemaakt, maar DSB spant de kroon.’ Hij schat dat er duizenden huizenbezitters de dupe zijn geworden van de verkooppraktijk van Scheringa’s leenimperium.
Dit weekend maakte de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten bekend naar aanleiding van klachten een onderzoek in te stellen naar DSB. Onderzocht wordt of de bank de zorgplicht heeft overtreden. Die eist dat financieel dienstverleners klanten op verantwoorde wijze adviseren.
 
Gedragscode
 
De mede door DSB ondertekende Gedragscode Hypothecaire Financieringen stelt dat huizenkopers vier tot vijf keer hun jaarinkomen mogen lenen. Uit dossiers van gedupeerden waarover deze krant eerder berichtte, blijkt dat DSB die norm vaak overschrijdt door de verkoop van dure, vaak onnodige, aan de hypotheek verbonden verzekeringen tegen koopsom. Die verzekeringen moest de klant in één keer betalen, in plaats van tegen een maandelijkse premie. Door de koopsompolissen wordt de totale hypotheeklening fors opgeblazen. Gevolg is dat DSB-klanten vaak zitten opgescheept met een lening ver boven de acceptabele 125 procent executiewaarde (geschatte waarde bij gedwongen verkoop) van het huis.
De hypotheek bij een andere bank onderbrengen is onmogelijk, omdat de lening hoger is dan een andere bank wil verstrekken. Er is immers onvoldoende onderpand. DSB heft als enige bank in Nederland ook na de rentevaste periode een boetetarief bij het aflossen van de lening, waardoor de klant klem komt te zitten.
 
Zelfde als in VS
 
Nu voor veel klanten de rentevaste periode is verstreken, schiet DSB’s rente bovengemiddeld omhoog. De lasten nemen zo toe, dat velen niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. ‘Ik noem dit Nederlandse subprime hypotheken’, zegt Oude Middendorp.
DSB ontkent alle beschuldigingen. Bestuurslid Hans van Goor zei in De Telegraaf van zaterdag dat DSB ‘totaal geen belang’ heeft bij klanten die schulden niet meer kunnen aflossen. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar ABN Amro, Fortis en Rabobank die leningen van DSB oversluiten. ‘Die bieden dus meer financiering. Dat betekent dat wij niet tot de top financieren, andere partijen wel.’
 
Copyright (C) De Pers